UE vrea să negocieze un acord pentru ca blocul comunitar să iasă din Tratatul privind Carta Energiei

UE vrea să negocieze un acord pentru ca blocul comunitar să iasă din Tratatul privind Carta Energiei

Comisia Europeană a îndemnat vineri statele membre să nu se opună reformelor pe care vrea să le aducă unui tratat internaţional, din care blocul comunitar ar trebui oricum să iasă pentru că îi subminează eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice, transmite Agerpres.
Dacă statele membre ar permite ca Tratatul privind Carta Energiei să fie reformat, asta ar reduce la jumătate perioada de timp în care companiile energetice din afara UE ar urma să se bucure de protecţia oferită de acest document pentru investiţiile lor în UE, după retragerea blocului comunitar.
În vigoare din 1998, Tratatul privind Carta Energiei, care numără peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politici care le pun în pericol investiţiile lor în sectorul energetic.
La mijlocul anului trecut, Comisia Europeană a propusca ţările UE să iasă în comun din Tratatul privind Carta Energiei. Aceasta, după ce mai multe state membre, inclusiv Danemarca, Franţa, Germania, Luxemburg, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi Belgia, au anunţat că au planuri de a ieşi din acest tratat.
Însă există şi ţări membre, precum Cipru şi Ungaria, care sunt în continuare interesate să facă parte din acest tratat, în timp ce alte state sunt îngrijorate că eforturile lor vizând modernizarea tratatului ar fi pierdute odată cu retragerea lor.
În încercarea de a strânge majoritatea calificată de care are nevoie pentru o ieşire coordonată a UE din Tratatul privind Carta Energiei, Executivul comunitar a propus vineri ca ţările membre UE să sprijinire reformele pe care cele aproximativ 50 de state semnatare ale tratatului le-au convenit anul trecut, dar care aveau şanse minime de a intra în vigoare fără aprobarea UE.
Lukas Schaugg, analist la Institutul Internaţional pentru Dezvoltare Sustenabilă, s-a declarat încrezător că propunerea Executivului comunitar ar putea "elimina blocajul" între statele membre.
Una dintre principalele reforme propuse a fi aduse Tratatului privind Carta Energiei este reducerea la 10 ani a perioadei în care companiile energetice din ţările non-UE, precum Japonia sau Turcia, ar urma să se bucure de protecţie pentru investiţiile lor existente în blocul comunitar.
Propunerea Bruxellesului ar permite intrarea în vigoare a modificărilor, după care, UE ar urma să iasă din Tratatul privind Carta Energiei.
O eventuală retragere din tratat fără a aproba mai întâi reformele, ar lăsa UE vulnerabilă în faţa unei aşa-numite "clauze de caducitate", care face ca Tratatul privind Carta Energiei să protejeze actualele investiţii în combustibili fosili timp de 20 de ani. 

Afla mai multe despreenergietratatue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt