UE vrea să activeze ”opţiunea nucleară” în cazul Ungariei. ”Trebuie să mergem până la capăt”

UE vrea să activeze ”opţiunea nucleară” în cazul Ungariei. ”Trebuie să mergem până la capăt”

Belgia, deţinătoarea actuală a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, îndeamnă guvernele UE să ia în considerare posibilitatea de a merge mai departe cu procedura de privare a Ungariei de dreptul de vot.

„Avem o Europă care avansează cu greu, în condiţiile în care, din păcate, unele state - un stat în special - adoptă din ce în ce mai mult o atitudine tranzacţională, de blocare şi de veto”, a declarat ministrul belgian de externe Hadja Lahbib într-un interviu acordat POLITICO.

Ea a pledat pentru avansarea procedurii de cenzură a articolului 7 al UE împotriva Budapestei, o măsură extremă care poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei ţări.

„Cred că trebuie să avem curajul de a lua decizii: să activăm articolul 7 până la capăt, care prevede sfârşitul dreptului de veto”, a spus ea.

Parlamentul European a declanşat prima fază a procedurii articolului 7 împotriva Ungariei în 2018, dar procesul a intrat în impas. Următoarea etapă a acestei proceduri, utilizată atunci când se consideră că o ţară riscă să încalce valorile fundamentale ale blocului, este deseori numită „opţiunea nucleară”, deoarece prevede cele mai grave sancţiuni politice pe care blocul le poate impune unei ţări membre. şi anume suspendarea dreptului de a vota cu privire la deciziile UE.

Ungaria urmează să preia preşedinţia Consiliului UE în iulie, ceea ce va da Budapestei mai multă putere de a stabili agenda şi priorităţile UE timp de şase luni.

 

 

Afla mai multe despreuearticole 7ungaria
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt