UE va propune interzicerea importurilor de gaze ruseşti de la finele lui 2027

UE va propune interzicerea importurilor de gaze ruseşti de la finele lui 2027

Uniunea Europeană urmează să propună măsuri pentru a interzice importurile de gaze ruseşti de la finele lui 2027, pe măsură ce blocul comunitar face paşi spre ruperea legăturilor cu o ţară care odată era cel mai mare furnizor de energie al său, transmite agenţia de ştiri Bloomberg.

În pofida eforturilor de a reduce dependenţa de Rusia, după invazia din Ucraina, importurile de gaze ruseşti ieftine sunt greu de eliminat într-un moment în care blocul comunitar se chinuie să reducă preţurile la energie. Cea mai mare bătaie de cap pentru Europa constă în creşterea importurilor de gaze lichefiate ruseşti, care au explodat până la un nivel record după ce grupul Gazprom PJSC a redus semnificativ livrările de gaze prin conducte spre Europa, scrie Agerpres.

La fel ca şi gazele prin conducte, majoritatea gazelor ruseşti lichefiate sunt cumpărate în conformitate cu contracte pe termen lung cu cumpărătorii europeni, care includ clauze ferme de tip „take-or-pay”, care sunt greu de înlăturat. Conform unor planuri care ar urma să fie dezvăluite marţi la Strasbourg, Comisia urmează să anunţe, în luna iunie, o propunere vizând interzicerea importurilor de gaze ruseşti, atât livrate prin conducte cât şi sub formă de gaze lichefiate, conform acordurilor pe termen lung. Interdicţia ar urma să intre în vigoare până la finele lui 2027.

Mizele sunt uriaşe. Uniunea Europeană a achiziţionat energie rusească în valoare de 23 de miliarde de euro în 2024, mai mult decât a alocat pentru sprijinirea Ucrainei în acel an. Importurile din Rusia au fost responsabile pentru 19% din achiziţiile totale de gaze ale blocului comunitar în 2024, după ce importurile de gaze lichefiate au atins un nivel record.

Însă acest calendar depinde de capacitatea blocului comunitar de a-şi asigura livrările alternative de gaze lichefiate din SUA, Qatar, Canada şi Africa, potrivit unor surse din apropierea acestui dosar. Achiziţiile din SUA sunt discutate în cadrul discuţiilor comerciale cu administraţia Trump.

Planul de a elimina gazele ruseşti va avea un efect limitat asupra preţurilor şi securităţii energetice, date fiind cantităţile mari de gaze lichefiate care ar urma să intre pe piaţa mondială în următorii ani, susţin sursele care au adăugat că este posibil ca planurile să fie modificate înainte de anunţul de marţi.

Afla mai multe despreuegazrusia
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt