UE intenţionează să boicoteze o reuniune în Ungaria, după vizita lui Orban la Putin

UE intenţionează să boicoteze o reuniune în Ungaria, după vizita lui Orban la Putin

Uniunea Europeană are în vedere boicotarea unei reuniuni a miniştrilor de externe la Budapesta după mânia suscitată de vizita premierului ungar Viktor Orban la preşedintele rus Vladimir Putin, au declarat luni o serie de diplomaţi pentru AFP.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, intenţionează să împiedice miniştrii să se ducă în Ungaria luna viitoare, convocând o altă reuniune în acelaşi timp la Bruxelles, potrivit mai multor diplomaţi aflaţi la post în capitala UE.

Viktor Orban a suscitat mânie şi neînţelegere în cadrul UE prin vizita făcută lui Vladimir Putin la începutul lunii iulie cu o "iniţiativă de pace" pentru care nu avea mandat din partea Bruxellesului, care încearcă acum să-l penalizeze, potrivit Agerpres.

Ungaria ocupă de la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, funcţie de coordonare a lucrărilor legislative care nu o autorizează să se exprime în numele blocului comunitar pe scena internaţională.

Or, Orban este acuzat că ar fi abuzat de această poziţie pentru a discuta despre posibile căi de "încetare a focului" în Ucraina, în dezacord cu poziţia UE de susţinere totală a Kievului şi de izolare a Rusiei.

Potrivit diplomaţilor intervievaţi de AFP, boicotarea reuniunii de la Budapesta ar fi un mod de a sancţiona Ungaria.

Dacă Josep Borrell ar convoca o reuniune la aceeaşi dată, "decizia nu ar mai aparţine miniştrilor. Astfel nu ar mai fi vorba de a lua decizia politică de a nu se duce în Ungaria, ci mai degrabă de faptul că ei ar trebui să meargă la Bruxelles", a explicat unul dintre ei.

De altfel, un grup de 63 de eurodeputaţi au insistat luni printr-o scrisoare asupra retragerii dreptului de vot pentru Ungaria în cadrul Consiliului UE din cauza preocupărilor generate la nivelul blocului comunitar de vizitele întreprinse de premierul Viktor Orban în Rusia şi China în primele zile după ce ţara sa preluase preşedinţia prin rotaţie a UE pentru şase luni, informează EFE.

Afla mai multe despreorbanungariaboicot
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt