UE ia în calcul să folosească ”opţiunea nucleară” împotriva tarifelor lui Trump. Ce presupune ea

UE ia în calcul să folosească ”opţiunea nucleară” împotriva tarifelor lui Trump. Ce presupune ea

Un număr crescut de state din Uniunea Europeană, inclusiv Germania, iau în considerare adoptarea unor măsuri "anti-coerciţie" împotriva serviciilor americane, în cazul în care nu se ajunge la un acord comercial cu preşedintele Donald Trump, potrivit unor surse Reuters.

Aceste măsuri sunt posibile prin Instrumentul anti-coercitiv (ACI), care nu a fost utilizat până acum, fiind văzut mai degrabă ca o opţiune extremă, menită în general să fie folosită ca factor de descurajare.

ACI le permite statelor membre ale UE să acţioneze împotriva ţărilor care exercită presiuni economice pentru a schimba politicile naţionale. Acest instrument oferă mai multe opţiuni decât simple tarife pentru exporturile din SUA. Mai exact, ACI include o listă de 10 măsuri care ar putea fi aplicate, având ca răspuns ameninţarea lui Trump de a impune un tarif de 30% pe produsele din UE.

Printre măsuri se numără tarife vamale, restricţii asupra importurilor sau exporturilor şi posibile modificări pentru licitaţiile publice din UE, care valorează aproximativ 2 trilioane de euro pe an. ACI ar putea duce, de asemenea, la măsuri care să afecteze serviciile pentru care SUA au un surplus comercial cu UE, inclusiv cele de la furnizorii de servicii digitale Amazon, Microsoft, Netflix sau Uber.

Măsurile ar putea, de asemenea, să limiteze investiţiile străine directe din Statele Unite, care este cel mai mare investitor mondial în UE. Alte măsuri ar putea include restricţii privind protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, accesul la pieţele serviciilor financiare şi capacitatea de a vinde substanţe chimice sau alimente în UE.

UE va analiza măsurile care ar putea fi cele mai eficiente pentru a contracara comportamentul coercitiv al unei ţări externe.

Comisia Europeană va avea până la patru luni pentru a evalua posibilele constrângeri, iar statele membre vor avea între opt şi zece săptămâni să confirme descoperirile. Dacă este necesar, Comisia va consulta ţara respectivă, iar, dacă nu se obţine un rezultat, va putea adopta măsuri de răspuns, iar tot procesul ar putea dura până la un an.

Afla mai multe despretarifesuaraspuns
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt