Comisia Europeană lucrează la o propunere de pedepsire a Slovaciei pentru subminarea normelor democratice, ceea ce ar putea duce la oprirea finanţării pentru Bratislava, afirmă agenţia Bloomberg, citată de cotidianul ucrainean „European Pravda” şi Agerpres.
Potrivit sursei citate, Comisia Europeană se pregăteşte să lanseze o procedură împotriva Bratislavei după decizia premierului Robert Fico de a desfiinţa biroul procurorului special care supraveghea unele cazuri de corupţie care implicau fonduri UE.
Procesul se află în prezent într-un stadiu incipient şi necesită aprobarea preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Aproximativ 80% din toate investiţiile publice din Slovacia sunt finanţate din fonduri UE. Orice potenţiale probleme de finanţare ar putea fi o lovitură majoră pentru statul membru al UE, care se confruntă deja cu deficite publice excesive.
O propunere, potrivit persoanelor care au vorbit sub rezerva anonimatului, este ca executivul european să utilizeze aşa-numitul mecanism de condiţionalitate, care permite blocului să îngheţe finanţarea atunci când îşi vede banii în pericol.
În acest fel, UE ar putea păstra o parte din cele 12,8 miliarde de euro în fonduri de coeziune alocate Slovaciei în bugetul UE. Slovacia urmează să primească această sumă pentru perioada 2021-2027.
De asemenea, Comisia ia în considerare returnarea totală sau parţială a subvenţiilor de 2,7 miliarde de euro în cadrul COVID-19 pe care Slovacia le-a primit ca parte a cheltuielilor UE legate de pandemie, a declarat una dintre sursele citate. Crearea unui birou al procurorului special a fost o condiţie pentru obţinerea fondurilor.
De la revenirea sa la putere în octombrie, Fico a fost supus unor critici intense din partea Bruxelles-ului pentru măsurile sale de revizuire a codului penal şi de desfiinţare a biroului procurorului special, care urmărea cazuri de corupţie de profil înalt, inclusiv în rândul aliaţilor săi.
În mai, Fico a fost rănit într-o tentativă de asasinat. După ce şi-a revenit, a pus atacul pe seama unei atmosfere ostile provocate de presă şi de opoziţie. Apoi a reformat mass-media de stat, aducând radiodifuzorii sub controlul guvernului.