Eşecul negocierilor de ieri de la Geneva dintre şefii diplomaţiei americane şi ruseşti fac tot mai probabilă a o
invazie Moscovei în Ucraina. Apelurile la pace şi dialog se lovesc de realitatea din teren. Rusia a finalizat încercuirea statului vecin. Nici ucrainenii nu stau cu mâinile în sân. Astăzi a aterizat la Kiev primul cargo cu armament trimis de Stelele Unite, iar armata Kievului a minat coasta Mării de Azov şi a instalat rachete antinavă.
Încercările SUA şi ale aliaţilor săi din NATO de a descuraja o invazie a Federaţiei Ruse în Ucraina nu au dus nicăieri. Poziţia Kremlinului, exprimată prin vocea ministrului de externe Serghei Lavrov, rămâne la fel de tranşantă. Moscova vrea garanţii scrise că fostul stat satelit nu va intra niciodată în NATO, dar şi ca forţele Alianţei vor părăsi România şi Bulgaria. Solicitările ultimative au stârnit nelinişte şi la Bucureşti. O şedinţă a CSAT este convocată pentru miercurea viitoare, iar ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a inspectat mai multe garnizoane din vestul ţări.
În fapt, Federaţia Rusă poate declanşa o invazie a Ucrainei în orice moment. Cu peste 100 de mii militari masaţi în zonă, fostul satelit sovietic este încercuit din trei părţi Cele mai ameninţătoare evoluţii zilele acestea au loc
în nord. Kremlinul a mutat trupe, avioane de luptă şi arme grele în Belarus. Oficial ar fi vorba de exerciţii militare
programate pentru luna februarie. Ultima declaraţie a dictatorului Lukaşenko arată disponibilitatea sa de a-şi
transforma ţară într-o platformă de atac rusească asupra statului vecin.
În faţa uriaşei desfăşurări de forţe de la graniţele sale, armata ucraineană primeşte primele semne concrete ale ajutorului occidental. Astăzi, pe aeroportul din Kiev a aterizat un avion cargo american A adus armament în valoare de 200 de milioane de dolari. Livrarea de echipamente militare va continua şi în perioada următoare. În plus, pentru a se apăra de un eventual atac amfibiu dinspre Marea Azov, ucraineni au minat întreg litoralul şi au adus în zonă rachete antinavă. Pe acest fundal, secretarul general al ONU îşi face şi el auzită vocea pentru a avertiza cu privire la riscurile pe care le presupune izbucirea unui conflict armat major în Europa.
În total, armata regulată ucraineană dispune de 260 de mii de militari. Niveul de înzestrare al armatei fostului stat sovietic este însă net inferior celui al Federaţiei Ruse. Iar eforturile de modernizare rapidă ale Kievului sunt îngreunate de Germania. Berlinul face notă discordantă de restul statelor central şi este europene şi anunţă că blochează transferurile de tehnică militară către Kiev.