Statele Unite ar putea ajunge la un acord comercial cu India care ar ajuta companiile americane să concureze în ţara din Asia de Sud şi ar lăsa-o să se confrunte cu tarife mult mai mici, a declarat marţi preşedintele Donald Trump, punând în acelaşi timp la îndoială un posibil acord cu Japonia, scrie Reuters.
Trump a declarat reporterilor la bordul Air Force One că el crede că India este pregătită să reducă barierele pentru companiile americane, ceea ce ar putea deschide calea pentru un acord care să evite taxa de 26% pe care a anunţat-o pe 2 aprilie, înainte de a o pune în pauză până pe 9 iulie.
"În momentul de faţă, India nu acceptă pe nimeni să intre. Cred că India va face acest lucru, dacă vor face acest lucru, vom avea un acord pentru tarife mai mici, mult mai mici", a spus el.
Anterior, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat pentru Fox News că SUA şi India sunt aproape de un acord care ar reduce tarifele la importurile americane către ţara din Asia de Sud şi ar ajuta India să evite creşterea bruscă a taxelor săptămâna viitoare.
„Suntem foarte apropiaţi de India”, a declarat Bessent pentru Fox News ca răspuns la o întrebare privind progresele înregistrate în negocierile comerciale.
Surse guvernamentale indiene au declarat pentru Reuters că oficialii indieni au prelungit o vizită la Washington săptămâna trecută până luni pentru a încerca să ajungă la un acord privind un acord comercial cu administraţia preşedintelui şi să abordeze preocupările persistente ale ambelor părţi.
Un oficial de la Casa Albă familiarizat cu discuţiile a declarat că administraţia Trump intenţionează să acorde prioritate încheierii de acorduri comerciale cu ţări precum India, înaintea Japoniei, în zilele premergătoare termenului limită de 9 iulie.
India este una dintre cele peste o duzină de ţări care negociază activ cu administraţia Trump pentru a încerca să evite o creştere abruptă a ratelor tarifare la 9 iulie, când se încheie o pauză tarifară de 90 de zile. India ar putea vedea noua sa rată tarifară „reciprocă” crescând de la 10% în prezent la 27%.
Acestea s-au lovit de blocaje din cauza dezacordurilor privind taxele de import pentru componente auto, oţel şi produse agricole, înainte de termenul limită impus de Trump pentru a impune tarife reciproce.
„Ne aflăm în mijlocul - sperăm că mai mult decât în mijlocul - unei negocieri comerciale foarte complexe”, a declarat luni ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar în cadrul unui eveniment la New York.
"Evident, speranţa mea ar fi să o ducem la bun sfârşit. Nu pot garanta acest lucru, deoarece există o altă parte la această discuţie", a declarat Jaishankar, care se află în SUA pentru o reuniune a grupării Quad, axată pe China.
Acesta a adăugat că „va trebui să existe concesii” şi că cele două părţi vor trebui să găsească o cale de mijloc.
Bessent a declarat pentru Fox News că diferite ţări au agende diferite pentru acordurile comerciale, inclusiv Japonia, care Trump luni şi din nou marţi.
Trump a declarat că nu se gândeşte să prelungească termenul limită de 9 iulie şi că va trimite pur şi simplu scrisori prin care va notifica ţările cu privire la rata tarifelor cu care se vor confrunta.
"Am tratat cu Japonia. Nu sunt sigur că vom face o înţelegere. Mă îndoiesc", a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, în timp ce se întorcea la Washington dintr-o călătorie în Florida.
Trump a sugerat că ar putea impune un tarif de 30% sau 35% asupra importurilor din Japonia - cu mult peste tariful de 24% pe care l-a anunţat pe 2 aprilie şi apoi l-a amânat până pe 9 iulie.
El a spus că Japonia refuză să accepte orez cultivat în SUA, o cerere făcută de Washington pe care a descris-o ca fiind „una uşoară”, în timp ce vinde milioane de maşini în Statele Unite.
„Aşa că ceea ce voi face este să le scriu o scrisoare în care le voi spune că vă mulţumim foarte mult şi că ştim că nu puteţi face genul de lucruri de care avem nevoie şi, prin urmare, veţi plăti o taxă de 30%, 35% sau orice alte cifre pe care le vom stabili”, a spus el. Până în prezent, doar Marea Britanie a negociat o limită cu administraţia Trump, acceptând un tarif american de 10% pentru multe bunuri, inclusiv automobile, în schimbul unui acces special pentru motoarele de avioane şi carnea de vită britanică.