Trump dezvăluie planurile pentru sistemul de apărare ”Golden Dome”

Trump dezvăluie planurile pentru sistemul de apărare ”Golden Dome”

SUA au selectat un proiect pentru sistemul futurist de apărare antirachetă „Golden Dome”, a declarat preşedintele american Donald Trump, adăugând că acesta va fi operaţional până la sfârşitul mandatului său, scrie BBC. 

La doar câteva zile după ce a revenit la Casa Albă în ianuarie, Trump şi-a dezvăluit intenţiile cu privire la acest sistem, menit să contracareze ameninţările aeriene de „nouă generaţie” la adresa SUA, inclusiv rachetele balistice şi de croazieră.

O sumă iniţială de 25 de miliarde de dolari (18,7 miliarde de lire sterline) a fost alocată într-un nou proiect de buget - deşi guvernul a estimat că ar putea ajunge să coste de 20 de ori mai mult în decursul deceniilor.

De asemenea, există îndoieli cu privire la capacitatea SUA de a furniza un sistem de apărare cuprinzător pentru o masă terestră atât de mare.

Oficialii avertizează că sistemele existente nu au ţinut pasul cu armele tot mai sofisticate deţinute de potenţialii adversari.

Un document informativ publicat recent de Defense Intelligence Agency a menţionat că ameninţările cu rachete „vor creşte în amploare şi sofisticare”, China şi Rusia proiectând în mod activ sisteme „pentru a exploata lacunele” din apărarea SUA.

La şapte zile de la începutul celei de-a doua sale administraţii, Trump a ordonat Departamentului Apărării să prezinte planuri pentru un sistem care să descurajeze şi să apere împotriva atacurilor aeriene, despre care Casa Albă a afirmat că rămân „cea mai catastrofală ameninţare” cu care se confruntă SUA.

Vorbind marţi în Biroul Oval, Trump a declarat că sistemul va consta din tehnologii de „generaţie următoare” pe uscat, pe mare şi în spaţiu, inclusiv senzori şi interceptori spaţiali.

Trump a adăugat că sistemul ar fi „capabil chiar să intercepteze rachete lansate din cealaltă parte a lumii sau lansate din spaţiu”.

Sistemul este parţial inspirat de Iron Dome al Israelului, pe care ţara îl foloseşte pentru a intercepta rachete şi proiectile încă din 2011.

Cu toate acestea, Golden Dome ar fi de multe ori mai mare şi conceput pentru a combate o gamă mai largă de ameninţări, inclusiv arme hipersonice capabile să se deplaseze mai repede decât viteza sunetului şi sisteme de bombardament orbital fracţionat - denumite şi Fobs - care ar putea lansa focoase din spaţiu.

„Provocarea apărării antirachetă a Israelului este mult mai uşoară decât una din Statele Unite”, a declarat pentru New York Times Marion Messmer, cercetător principal la Chatham House, cu sediul la Londra. „Geografia este mult mai mică, iar unghiurile şi direcţiile şi tipurile de rachete sunt mai limitate”.

Shashank Joshi, editor de apărare la The Economist, a declarat pentru BBC că Domul de Aur ar funcţiona probabil prin utilizarea a mii de sateliţi pentru a repera şi urmări rachetele şi apoi ar folosi interceptoare pe orbită pentru a trage în rachete în momentul decolării şi a le elimina.

El a spus că armata americană va lua planul foarte în serios, dar nu este realist să credem că va fi finalizat în timpul mandatului lui Trump, iar costul uriaş ar absorbi o mare parte din bugetul de apărare al SUA.

Trump a declarat marţi că programul ar necesita o investiţie iniţială de 25 de miliarde de dolari, cu un cost total de 175 de miliarde de dolari în timp.

Cu toate acestea, Congressional Budget Office a estimat că guvernul ar putea cheltui în cele din urmă mai mult, până la 542 de miliarde de dolari pe o perioadă de 20 de ani, numai pentru părţile spaţiale ale sistemului.

Trump a declarat că Canada a cerut să facă parte din sistem.

Afla mai multe despretrumpdome
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt