”Nu facem decât să începem”, anunţă Trump în Michigan, marcându-şi triumfalist şi agresiv ”cele mai de succes 100 de zile” din istoria Americii
”Nu facem decât să începem”, a promis Donald Trump la marcarea triumfalistă şi agresivă, în faţa unei mulţimi de susţinători adunaţi în Michigan, a ”celor mai de succes 100 de zile” din istoria Americii, felicitându-se pentru ofensiva sa protecţionistă şi operaţiunile de expulzarea ”clandestinilor”, începutul unui mandat frenetic care a zguduit lumea şi a destabilizat Statele Unite, relatează AFP.
Savurând adularea susţinătorilor săi adunaţi în Michigan, în regiunea Marilor Lacuri (nord), preşedintele american, care se confruntă cu sondaje dificile, şi-a lăudar ”cele mai de succes 100 dezile” din istoria Statelor Unite.
”Îmi lipseşte să fac campanie”, a declarat miliardarul în vârstă de 78 de ani, într-un discurs lung, care seamănă izbitor cu cele pe care le susţinea pe când era candidat.
Donald Trump şi-a evocat toate oile negre - Joe Biden ”adormitul”, presa ”mincinoasă”, judecătorii ”comunişti”, ţările aliate care ”ne-au jefuit mai mult decât adversarii în comerţ”, opozanţii democraţi ai ”stângii ţicnite”, şeful Fed Jerome Powell care ”care nu face treabă prea bună”, ideologia ”woke” şi... eolienele.
El şi-a apărat ofensiva protecţionistă, în opinia sa promisiunea unei noi ”epoci de aur” economice, şi operaţiunile de expulzare a imigranţilor în situaţie neregulată.
Mulţimea a scandat ”USA! USA!” în faţa unei înregistrări video în care apar bărbaţi încătuşaţi şi în lanţuri, filmaţi în timp ce erau raşi în cap.
Taxele vamale ”vor fi un pic dureroase acum, dar pe viitor totul va fi american”, a declarat AFP Sara Azar, în vârstă de 55 de ani, înainte să înceapă adunarea.
Un şofer de TIR, Shah Mahdi, în vârstă de 40 de ani, a lăudat ”un om care-şi respectă cuvântul dat. El a spus că frontiera va fi sugură şi a făcut-o”.
”TOTUL VA FI BINE”
Una dintre cele mai apropiate consiliere ale republicanului, Margo Martin, a lansat pe scenă ”Trump 2028, vă spune ceva?”, evocând astfel un ipotettic al trilea mandat, pe care Constituţia îl interzice.
De când a ridicat mână pentru ca să depună jurământul la 20 ianuarie, republicanul s-a impus ca singurul centru de grevitate al vieţii publice amwricane şi a antrenat lumea pe orbita sa haotică.
”Conduc ţara şi lumea”, s-a felicitat el luni într-un interviu acordat revistei The Atlantic, dând asigirări jurnaliştilor revistei că se ”distrează bine”.
Însă nu toţi americanii se ”distrează bine”, debusolaţi de conflictul comercial pe care l-a angajat cu China şi în mai mică măsură cu restul lumii.
”Totul va fi bine”, a vrut să dea asigurări miliardarul marţi seara la ABC News, apreciind că taxele vamale masive impuse Chinei sunt un lucru ”bun” şi că Beijingul le ”merită”.
Acest lucru nu este de mirat, în contextul în care Donald Trump, care şi-a croit cariera politică adâncind diviziuni, nu se bucură de o stare de graţie acordată în general începuturilor preşedinţiilor.
Sondajele de opinie constată, din contră, o prăbuşire abruptă a cotei sale de încredere, alimentată în principal de îndoieli cu privire la economie.
Potrivit unui sondaj publicat duminică de ziarul The Washington Post (WP) şi postul ABC News, doar 39% dintre americani ”aprobă” felul în care Donald Trump este preşedinte.
”Trump nu a făcut nimic pentru ca să îmbunătăţească viaţa clasei de mijloc, iar aceasta începe să-iş regrete alegerea”, dă asigurări într-un comunicat Paritdul Democrat, afectat de o discreditare putrernică în anchete de opinie.
Şeful statului american a bulversat rolul internaţional al primei puteri mondiale care, în opinia sa, are tot interesul să se replieze într-o sferă de influenţă regională, extinsă dacă este posibil la Groenlanda şi Canada.
Republicanul a semnat în total 140 de decrete - dintre care multe au fost blocate de justiţie - cu scopul de a-şi ataca adversarii politici, de a lansa o politică de expulzări masive a imigranţilor în situaţie neregulată şi de a desfiinţa birocraţia federală cu ajutorul aliatului său miliardar Elon Musk.
Aproximativ 64% dintre persoanele intervievate în sondajul Washington Post/ABC News consideră că acesta merge ”prea departe” în tentativa sa de a-şi extinde puterile prezidenţiale.
Preşedintele american a declarat la ABC News că ”detestă” faptul că americanii cred că îşi arogă prea multă putere.
”Eu fac un lucru. Eu redau măreţia Americii”, a declarat el.