Din primele sale momente la balconul Bazilicii Sfântul Petru, Papa Leon al XIV-lea a oferit trei indicii importante despre ce fel de lider al Bisericii Catolice va fi pentru cei peste 1,4 miliarde de credincioşi, relatează Reuters, citat de News.ro.
Leon al XIV-lea, fostul cardinal american Robert Prevost, a fost ales joi de cardinalii lumii ca nou Papă, în a doua zi a Conclavului pentru alegerea succesorului Papei Francisc, care a murit luna trecută.
El este primul papă din Statele Unite, dar are dublă cetăţenie în Peru, unde a fost misionar timp de decenii înainte de a deveni cardinal.
Primul indiciu al lui Leon a fost alegerea numelui. Papii folosesc adesea această alegere pentru a trimite primul lor semnal major cu privire la priorităţile noii lor papalităţi.
Francisc şi-a luat numele de la Sfântul Francisc din Assisi din secolul al XIII-lea, care a respins bogăţia şi a dorit să se ocupe de săraci.
Ultimul papă care a purtat numele Leon, Leon al XIII-lea, şi-a concentrat mare parte din papalitatea sa din 1878-1903 pe apărarea drepturilor lucrătorilor, solicitând salarii echitabile, condiţii de muncă echitabile şi dreptul de a se afilia la sindicate.
”Prin alegerea numelui Leon XIV, el arată că este angajat faţă de învăţătura socială a bisericii”, a declarat reverendul Thomas Reese, un comentator iezuit care urmăreşte îndeaproape papalitatea.
Al doilea indiciu al lui Leon a fost alegerea limbajului şi cuvintele pe care le-a rostit, care au pus un accent clar pe nevoia de pace, un aspect asupra căruia Francisc s-a concentrat adesea.
Nicio parte din discursul său în faţa mulţimii adunate în Piaţa Sfântul Petru nu a fost în limba engleză, ci mai degrabă în italiană, limba papalităţii, şi o scurtă incursiune în spaniolă pentru a-şi saluta fosta comunitate din Peru. El nu a menţionat Statele Unite.
”La pace sia con tutti voi!” (Pacea să fie cu voi!), primele cuvinte rostite de Leon în public, au reluat cele folosite de catolici în cadrul sărbătorilor lor, dar au oferit şi un mesaj imediat de pace într-o lume sfâşiată de conflicte.
Înainte de a se îndrepta spre conclavul secret din 7 mai, cardinalii lumii au emis o declaraţie în care au deplâns conflictele ”din Ucraina, Orientul Mijlociu şi multe alte părţi ale lumii” şi au făcut un ”apel sincer” pentru pace.
Noul papă a spus că vrea să împărtăşească pacea lui Dumnezeu, numind-o ”o pace dezarmată şi o pace dezarmantă”, care este ”umilă şi perseverentă”.
Leon l-a menţionat, de asemenea, pe Francisc, care a oferit ultima sa binecuvântare mulţimilor din Roma în Duminica Paştelui, cu o zi înainte de a muri din cauza unui accident vascular cerebral, după ce s-a luptat cu o dublă pneumonie timp de săptămâni.
”Avem încă în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă a Papei Francisc”, a spus el.
Leon a cerut permisiunea de a oferi aceeaşi binecuvântare pe care Francisc a folosit-o cu doar câteva săptămâni în urmă, spunând: ”Dumnezeu ne iubeşte, Dumnezeu îi iubeşte pe toţi, iar răul nu va învinge. Suntem în mâinile lui Dumnezeu”.
Al treilea indiciu al lui Leo a fost în alegerea ţinutei sale. Spre deosebire de Francisc, care a respins toate capcanele papalităţii, inclusiv în prima zi în care a fost ales în 2013, Leon a purtat un veşmânt papal tradiţional roşu peste roba sa albă.
Deşi Leon urmează tradiţia lui Francisc, el a semnalat că este un papă nou şi diferit.