În primele trei luni din acest an 80,9% din exporturile din Transnistria au mers către ţările din Uniunea Europeană (UE), în timp ce importurile din UE ale regiunii transnistrene au reprezentat 56,3% din total, a anunţat joi guvernul de la Chişinău în contextul marcării Zilei Europei.
În contextul Zilei Europei, marcată pe 9 mai, Biroul pentru politici de reintegrare al guvernului de la Chişinău a declarat că celebrarea este deosebit de semnificativă pentru Republica Moldova, în contextul aspiraţiilor de integrare europeană, dar şi în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.
Potrivit Biroului, beneficiile integrării europene sunt vizibile în regiunea transnistreană „unde proiectele de dezvoltare finanţate de Uniunea Europeană contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii, accesului la educaţie şi sănătate, precum şi la extinderea oportunităţilor economice, inclusiv de export şi import către/din UE”.
Principalele destinaţii din UE, alese de agenţii economici din regiunea transnistreană, în mod tradiţional, au rămas: România, Polonia, Germania, Slovacia, Bulgaria, scrie NewsMaker.
În noiembrie 2023, Vitalii Ignatiev, şeful diplomaţiei de la Tiraspol, s-a plâns reprezentantei speciale a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană că autorităţile de la Chişinău ar „bloca” exporturile din regiunea transnistreană.