Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai mari sărbători pentru credincioşii ortodocşi şi catolici deopotrivă. Preoţii o mai numesc Paştele din Miezul Verii. Este o zi plină de evlavie, dar şi de tradiţii şi obiceiuri. Există şi o dilemă legată de Sfânta Maria Mare: Le spunem sau nu La mulţi ani celor dragi.
Credincioşii s-au pregătit cu săptămâni înainte pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Oamenii au ţinut post şi s-au rugat cum au ştiut ei mai bine, iar, astăzi, încă de dimineaţă, au mers la biserică să sfinţească şi, apoi, să împartă bucatele. Pentru oamenii dragi care nu mai sunt, dar şi pentru cei mai nevoiaşi. Este unul dintre obiceiurile pe care îl ţin an de an.
Tot de Sfânta Maria Mare, tradiţia spune că fetele nemăritate culeg flori, le pun la icoane şi se roagă să-şi întânească alesul. Iar bărbaţii îşi schimbă pălăria cu o căciulă, semn că vara e pe sfârşite.
De Sfânta Maria nu este bine ca uşa să stea închisă. Nu poate intra norocul. Tradiţia mai spune că spălatul rufelor aduce ghinion, iar munca pe câmp aduce secetă.
Mulţi se întreabă dacă le spunem La mulţi ani celor pe care îi cheamă Maria, Marin şi derivatele acestor nume. Sunt peste două milioane de români.
Preoţii spun că, atât sărbătoarea de pe 15 august, cât şi Naşterea Fecioarei Maria de pe 8 septembrie sunt un prilej de bucurie şi putem să le facem urări celor dragi. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului mai este numită Paştele din Miezul Verii.