Tinerii cu autism, uitaţi de stat

Tinerii cu autism, uitaţi de stat

Restricţiile cauzate de criza Covid-19 au afectat şi centrele care se ocupă de tinerii cu autism. În lipsa unor evenimente care să atragă donaţii, fundaţiile se confruntă cu mari probleme financiare. Tinerii au nevoie de psiho-terapeuţi, de transport şi de hrană, dar statul nu asigură nici măcar 10 la sută din banii necesari pentru funcţionarea unui centru de zi.

Înfiinţată în 2007, Asociaţia S.O.S Autism Bihor s-a confruntat cu mari probleme financiare, în ultimul an şi
jumătate. Din cauza restricţiilor din pandemie, nu s-au putut organiza evenimente pentru strângerea de fonduri. Asta în condiţiile în care centrul de zi, care găzuieşte 22 de adulţi cu autism, funcţioneză în bună măsură cu ajutorul donaţiilor. Singurul eveniment din ultimul an a avut loc în acest weekend, când la Oradea peste 300 de persoane au alergat în parcul Brătianu. Taxele de participare, sub formă de donaţii, au reprezentat o adevărată gură de oxigen.

Ajunşi la vârsta maturităţii, cei care suferă de autism au nevoie în permanenţă de sprijin de specialitate, care nu
poate fi realizat fără ajutorul psiho-terapeuţilor. Doar că şi aceştia trebuie plătiţi.

De transport gratuit beneficiează însă doar cei care se află în scaun cu rotile.

Printre cei care au alergat în scop caritabil a fost şi fostul arbitru internaţional de fotbal Octavian Şovre, cel care de câţiva ani sprijină fundaţia S.O.S Autism Bihor. În luna aprilie, Şovre a donat centrului de zi două cartonaşe semnate de celebrul fotbalist al lui Borussia Dortmund, Erling Haaland.

În ultima perioadă, fundaţia a primit zeci de tricouri şi obiecte aparţinând unor sportivi celebri precum Ciprian Marica, Gheorghe Hagi sau Adrian Mutu. Acestea vor fi scoase la licitaţie în mediul online, cel mai probabil în luna noiembrie.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt