The Economist. Cum vede Macron viitorul: "Avem nevoie de China"

The Economist. Cum vede Macron viitorul: "Avem nevoie de China"

După discursul de la Sorbona despre viitorul Europei, în care a spus că Europa poate muri, Emmanuel Macron îşi explică pe larg părerea într-un interviu extins pentru The Economist. Surpriza interviului este China, care în opinia lui Macron este fundamentală pentru ordinea mondială. 

"Întrebarea este care e strategia americanilor faţă de China şi care e strategia Chinei faţă de americani? Prefer să-mi aleg eu relaţia cu SUA, cu China, decât să-mi fie impusă de oricare dintre cele două, fie prin a mă impinge într-o direcţia sau a mă trage în alta. Să fie clar, noi nu suntem echidistanţi. Suntem aliaţii americanilor. Avem neînţelegerile noastre din când în când, şi trebuie să fim în stare să le recunoaştem şi să le respectăm. Avem, de asemenea, relaţii comerciale cu China, care e o mare putere. Avem nevoie de ea, putem negocia cu ea în limitele pe care le-am menţionat mai devreme. China este fundamentală în probleme majore ca stabilitatea sau clima.În al doilea rând, este în interesul nostru să ne asigurăm că China are un cuvânt de spus în stabilitatea ordinii mondiale. Nu e în interesul Chinei astăzi să aibă o Rusia care destabilizează ordinea mondială, un Iran care ar putea dobândi arme nucleare şi un Orient Mijlociu care este cufundat în haos.", a declarat Macron pentru The Economist. 

Totodată, preşedintele francez a reafirmat că va lua în considerare trimiterea de trupe franceze în Ucraina şi a precizat condiţiile în care ar putea avea loc.

"După cum am spus deja, nu exclud nimic. Am un obiectiv strategic clar: Rusia nu poate câştiga în Ucraina. Dacă Rusia câştigă în Ucraina, nu va mai exista securitate în Europa. Cine poate pretinde că Rusia se va opri acolo? Ce securitate va exista pentru alte ţări vecine, Moldova, România, Polonia, Lituania şi altele?", spune Macron. 

Afla mai multe despremacronrusiachinaordine mondiala
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt