Tesla va începe oficial vânzările în Arabia Saudită luna viitoare, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul companiei, semn că relaţiile dintre CEO-ul Elon Musk şi regat s-au îmbunătăţit după un conflict din 2018 legat de o tentativă de retragere a Tesla de pe bursă, informează Reuters.
Deşi Tesla a început deja să vândă vehicule electrice în alte ţări din Orientul Mijlociu, compania nu era prezentă în Arabia Saudită, cea mai mare piaţă auto din Golf, unde vehiculele electrice reprezintă doar 1% din vânzările totale, potrivit unui raport PwC din 2024. În schimb, în Emiratele Arabe Unite, Tesla a obţinut succes, având o prezenţă semnificativă în flotele serviciilor de ride-hailing.
Lansare programată pe 10 aprilie
Tesla va organiza un eveniment de lansare în Riad pe 10 aprilie, unde va prezenta modelele sale electrice şi produsele alimentate cu energie solară. Participanţii vor avea ocazia „să experimenteze viitorul condusului autonom cu Cybercab” şi să interacţioneze cu robotul umanoid Optimus, într-o sesiune dedicată AI-ului şi roboticii.
Pe 11 aprilie, compania va deschide magazine pop-up în Riad, Jeddah şi Dammam şi va oferi detalii suplimentare despre planurile sale de expansiune în Arabia Saudită, incluzând investiţii programate pentru 2025 şi anii următori.
O dispută veche şi o reconciliere recentă
Relaţiile dintre Elon Musk şi regatul saudit s-au tensionat începând cu 2018, când Musk a anunţat pe Twitter că are „finanţarea asigurată” pentru a retrage Tesla de pe bursă, în urma unei întâlniri cu Fondul de Investiţii Publice (PIF) al Arabiei Saudite. Când tranzacţia nu s-a concretizat, investitorii au deschis un proces, iar în instanţă au apărut mesaje tensionate între Musk şi Yasir al-Rumayyan, şeful PIF, în care Musk i-ar fi scris „Mă arunci sub autobuz”, conform documentelor judiciare.
Totuşi, relaţiile s-au îmbunătăţit în toamna anului trecut, când Musk a apărut alături de Rumayyan şi fostul preşedinte american Donald Trump la un meci UFC din New York. De asemenea, Musk a participat la distanţă la summitul Future Investment Initiative din Riad.
În 2023, un juriu american a decis că Musk nu este vinovat de inducerea în eroare a investitorilor cu tweet-ul său din 2018, Musk susţinând că ideea de a face Tesla privată a venit chiar din partea PIF.
Piaţa competitivă şi reticenţa faţă de vehiculele electrice
Pe piaţa saudită activează deja competitori precum producătorul chinez BYD şi startup-ul american Lucid, susţinut financiar de PIF. Fondul saudit deţine şi un brand auto propriu – Ceer – care urmează să fie lansat în curând.
Cu toate acestea, vehiculele mari cu motoare pe benzină domină în continuare pe drumurile din Arabia Saudită, o ţară unde combustibilul este ieftin şi infrastructura de încărcare pentru vehiculele electrice este încă subdezvoltată, iar utilizarea acestora în zonele deşertice extinse ale regatului rămâne o provocare.
Tesla sub presiune pe alte pieţe
Intrarea Tesla pe piaţa saudită vine într-un context dificil pentru companie în Europa, unde vânzările au scăzut cu 42,6% în 2024, în ciuda creşterii generale a cererii pentru vehicule electrice. Brandul se confruntă cu critici din cauza asocierii lui Musk cu politicieni de extremă dreapta şi cu protestele din SUA, unde activiştii organizează manifestaţii „Tesla Takedown” pentru a denunţa politicile conduse de Musk, care au dus la tăieri masive de bugete şi locuri de muncă în cadrul Departamentului pentru Eficienţă Guvernamentală.
Cu toate acestea, lansarea Tesla în Arabia Saudită ar putea reprezenta începutul unei noi etape de expansiune strategică într-o regiune unde guvernele sunt tot mai interesate de electrificare, chiar dacă infrastructura şi reticenţa faţă de EV-uri reprezintă în continuare obstacole semnificative.