Pentru prima dată în România, medicii clujeni folosesc o tehnologie revoluţionară pentru depistarea şi operarea afecţiunilor spinale şi cerebrale. Premiera vine după ce o echipă de cercetători germani a creat această tehnologie care îi ajută enorm pe doctori să diagnosticheze în timp record tumori sau alte boli. Pacienţii sunt apoi operaţi prin incizii foarte mici, iar recuperarea este mult mai rapidă.
Această tehnologie revoluţionară foloseşte un software cu inteligenţă artificială. Aparatul medical are trei componente: computerul mobil, braţul robotic şi robotul de imagine. Cu ajutorul lor, medicii pot suprapune imaginile din RMN-uri şi tomografiile computerizate pentru a vedea mult mai bine unde sunt problemele. Iar cu ajutorul ochelarilor, şi pacientul poate vedea clar, cu ajutorul doctorului, de ce suferă.
Intervenţiile chirurgicale pe coloană devin astfel mai uşoare, mai puţin dureroase, iar recuperarea pacientului este mult mai rapidă. Pentru prima dată în ţara noastră, o echipă de medici clujeni a reuşit să pună în aplicare acest proiect unic. Si nu doar pacientul este avantajat, ci si medicul.
Chiar şi cele mai complicate intervenţii chirurgicale devin acum mai abordabile. Unor medici nici nu le vine să creadă că tehnologiile pe care le vedeau la conferinţele din străinătate au ajuns realitate în România.