Tanczos Barna, noul ministru de Finanţe, la Profit.ro: Nu vor fi majorări de taxe şi impozite, ci o colectare mai bună la ANAF

Tanczos Barna, noul ministru de Finanţe, la Profit.ro: Nu vor fi majorări de taxe şi impozite, ci o colectare mai bună la ANAF

Ministerul Finanţelor construieşte bugetul cu ţinte de deficit în termeni cash (standard naţional) şi ESA (standard UE) de 7% din PIB, în linie cu angajamentele din planul fiscal pe şapte ani încheiat cu Comisia Europeană (CE), anunţă, într-un interviu pentru Profit.ro, noul ministru de resort, Barna Tanczos.

Acesta spune ferm că Finanţele fac "bugetul fără majorări de impozite şi taxe".

Întrebat de Profit.ro din ce sursă vor fi însă asigurate cele circa 26 miliarde lei prevăzute în planul fiscal să provină suplimentar din măsuri fiscale în 2025, ministrul a explicat că venituri de circa 6-7 miliarde de lei sunt asigurate de măsurile din ordonanţa trenuleţ, adoptată pe finalul anului trecut, în timp ce restul de aproximativ 20 de miliarde de lei nu va fi acoperit prin măsuri fiscale, ci prin stabilirea unei ţinte mai ambiţioase de îmbunătăţire a colectării la ANAF şi din reduceri suplimentare de cheltuieli.

Profit.ro a prezentat anterior prevederea din planul fiscal pentru asigurarea în 2025 a unor venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei din măsuri fiscale.

Cu ordonanţa trenuleţ deja adoptată, cu o ţintă pentru venituri mai mari la ANAF şi cu noi reduceri de cheltuieli, va fi evitată nevoia de a obţine venituri suplimentare din măsuri fiscale, spune ministrul.

În ce priveşte impozitarea progresivă a marilor averi, menţionată în programul de guvernare, acesta este în prezent doar o idee într-o fază incipientă, o intenţie, unde va fi necesară o decizie politică şi stabilirea unor direcţii, inclusiv de definit ce se va considera a fi "avere mare".

Ministerul Finanţelor va începe pregătirile pentru o reformă fiscală după terminarea bugetului, iar intenţia este ca eventuale măsuri decise să nu fie aplicate din acest an, pentru a asigura predictbilitate mediului de afaceri.

Reforma fiscală va viza o reaşezare a sistemului de impozitare, cu o consolidare a încasărilor pe termen mediu şi lung. Reforma va include şi măsuri din programul de guvernare, cum este reducerea impozitării muncii.

Deficitul în termeni cash pentru 2024 este estimat acum la 8,64%, urmând să fie calculat final în următoarele zile

"Deficitul cash pentru 2024 este 8,64% din PIB. Am estimat 8,7%, dar calculele mai exacte, cu intrările din ultimele zile, ne duc la 8,6%.

Nu aş putea să spun nimic pe ESA, lucrăm la finalizarea datelor. Nici 8,6% în termeni cash nu este încă oficial. În circa o săptămână, zece zile, am putea avea o estimare şi pe ESA.

Ţinta pentru cash şi ESA pentru 2025 va fi de 7%. Bugetul se face pe ţinta de deficit de 7% cash", a spus Tanczos.

Întrebat despre posibilele creşteri de taxe, în plus faţă de măsurile fiscale adoptate pe finalul anului trecut prin ordonanţa trenuleţ, ministrul a răspuns ferm că nu vor fi majorate alte taxe şi impozite pentru construirea bugetului.

"Facem bugetul fără majorări de impozite şi taxe. Zilele acestea asta facem. Strângem toate solicitările de la ministere, vedem care minister ce plan de investiţii are, ce plan de cheltuieli de funcţionare are şi calculăm bugetul pe un deficit de 7% fără majorări de taxe şi impozite. Calculăm un deficit de 133 miliarde în momentul de faţă", a spus el.

Planul fiscal cu CE prevede măsuri fiscale de 26 miliarde lei în 2025 - 6-7 miliarde lei vin de pe urma ordonanţei trenuleţ, iar 20 de miliarde lei din colectare mai eficientă la ANAF şi reduceri de cheltuieli.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt