Supravieţuitoare de cancer, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc vorbeşte despre rănile sistemului de sănătate când vine vorba de bolnavii oncologici

Supravieţuitoare de cancer, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc vorbeşte despre rănile sistemului de sănătate când vine vorba de bolnavii oncologici

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei de Apărare şi membru în Comisia de Sănătate, a ţinut un discurs în cadrul Conferinţei Transforming Cancer Care Together de la Palatul Parlamentului prin care atrage atenţia asupra rănilor sistemului de sănătate când vine vorba de bolnavii oncologici: birocraţia excesivă, indolenţa ministerului sănătăţii şi lipsa de fonduri pentru programele de prevenţie.

În cadrul evenimentului, a fost lansată Declaraţia Transforming Cancer Care Bucharest prin care  reprezentanţi ai guvernelor, parlamentelor naţionale, instituţiilor europene, organizaţiilor de pacienţi, societăţii civile şi experţi în domeniul sănătăţii, din toată Europa se angajează  să ajute la transformarea îngrijirii cancerului.

Declaraţia serveşte drept fundaţie pentru colaborarea continuă, permiţând dezvoltarea şi replicarea unor iniţiative similare în alte ţări, pentru un viitor în care cancerul să fie detectat mai devreme, tratat mai eficient şi în care fiecare pacient să aibă oportunitatea pentru o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă.

Nicoleta Pauliuc a semnat documentul care completează principiile şi valorile care au reprezentat fundamentul Planului naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului, la care a contribuit cu completări legislative şi senatoarea PNL.

DECLARAŢIILE SENATOAREI PNL NICOLETA PAULIUC

Trei răni pe care le are sistemul de sănătate când vine vorba de bolnavii de cancer:

În primul rând, faptul că nu avem cele norme ale Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului care se referă inclusiv la traseului pacientului oncologic. Bolnavii de cancer din România bâjbâie în continuare cu maldărul de hârtii în dosar pe holurile spitalelor, neştiind încotro să o apuce. Şi aici este o discuţie semnificativă legată inclusiv de informarea corectă a acestor pacienţi de drepturile de care se bucură şi opţiunile pe care le au. Vă spun din proprie experienţă, şocul unui diagnostic este atât de mare încât birocraţia poate să-ţi pună capac.

În al doilea rând, România nu este branşată la realităţile sistemului sanitar din alte state ale UE unde pacienţii oncologici beneficiază de servicii mai bune şi de mai multă atenţie. Raportat la numărul de cazuri, mortalitatea în România ajunge la 55%, în timp ce Europa are o medie a deceselor de 36,1%. Iar eu cred că această ruptură dintre ce se întâmplă în ţara noastră şi ce se întâmplă în Europa are două rădăcini: Pe de o parte, există un blocaj la nivelul Ministerului Sănătăţii. Am adesea imaginea unui buncăr antiatomic în care s-au închis cei de acolo, în frunte cu ministrul Rafila, care nu vor să audă că se întâmplă nimic în afară. Altfel, liniştea le-ar fi tulburată. Pe de altă parte, avem un mare deficit de finanţare a sistemului sanitar şi asta se vede inclusiv când vine vorba de pacienţii oncologici. Sunt o mare susţinătoare a ideii unui plan ca, în următorii 10 ani, să ajungem la 9% din PIB pentru Sănătate”.

Nu în ultimul rând, pentru întreg sistemul sanitar românesc, este nevoie de o schimbare de paradigmă. Să ieşim din logica tratamentului atunci când  situaţia este acută şi să mergem în zona de screening şi prevenţie. Asta presupune nu doar programe specializate şi alocarea de bani în acest sens, ci şi un dialog constant cu pacienţii, în particular, şi cu societatea, în ansamblu.

 

Afla mai multe desprenicoleta pauliucpnlbirocratie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt