SUA şi Rusia se acuză reciproc, în Consiliul de Securitate al ONU, pe tema Coreei de Nord şi a rachetelor Patriot din Ucraina

SUA şi Rusia se acuză reciproc, în Consiliul de Securitate al ONU, pe tema Coreei de Nord şi a rachetelor Patriot din Ucraina

Statele Unite au acuzat marţi Rusia că a tras cel puţin nouă rachete furnizate de Coreea de Nord asupra Ucrainei, în timp ce Moscova a catalogat Washingtonul drept "complice direct" la doborârea unui avion militar rusesc de transport luna trecută, transmite Reuters.
Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, şi adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, au schimbat acuzaţiile în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU privind Ucraina, solicitată de Moscova.
"Până în prezent, Rusia a lansat rachete balistice furnizate de RPDC împotriva Ucrainei în cel puţin nouă ocazii", a declarat Wood în faţa Consiliului de Securitate format din 15 membri, folosind numele oficial al Coreei de Nord: Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC).
"Rusia şi RPDC trebuie să fie trase la răspundere pentru acţiunile lor, care subminează obligaţiile de lungă durată în temeiul rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU", a spus el.
Atât Moscova, cât şi Phenianul au negat acuzaţiile SUA, dar au promis anul trecut că vor aprofunda relaţiile militare. Rusia a intensificat legăturile cu Coreea de Nord şi cu alte ţări ostile Statelor Unite, precum Iranul, de la începutul războiului cu Ucraina - relaţii care reprezintă o sursă de îngrijorare pentru Occident.
Un avion Il-76 al Forţelor Aeriene Ruse s-a prăbuşit pe 24 ianuarie. Rusia a declarat că toate cele 74 de persoane aflate la bord, inclusiv 65 de prizonieri ucraineni ce urmau să fie schimbaţi cu prizonieri de război ruşi, au fost ucise şi a acuzat Kievul că a doborât avionul.
"Deţinem dovezi irefutabile că o rachetă sol-aer Patriot a fost folosită pentru a efectua lovitura, ceea ce nu lasă nicio îndoială că Washingtonul este şi el un complice direct în această crimă", a declarat Nebenzia în faţa Consiliului de Securitate.
Anchetatorii ruşi au declarat săptămâna trecută că au dovezi care arată că armata ucraineană a doborât avionul de transport militar cu rachete sol-aer Patriot de fabricaţie americană.
Rusia a cerut Consiliului să se reunească marţi, după ce a declarat că Ucraina a ucis cel puţin 28 de persoane atunci când a folosit rachete furnizate de Occident pentru a lovi o brutărie şi un restaurant sâmbătă în estul Ucrainei controlat de Rusia.
Înaltul diplomat ucrainean la ONU, Serhii Dvornyk, a acuzat Rusia că foloseşte în mod abuziv Consiliul de Securitate "pentru a disemina falsuri".
Wood a declarat că SUA nu a putut verifica independent informaţiile - dând vina pe absenţa unor relatări independente din partea presei - dar deplânge toate victimele civile. El a adăugat: "Pentru a fi clar, Rusia este singurul agresor în acest război şi singurul care ar putea pune capăt acestui război astăzi."

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt