SUA, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia de complot pentru influenţarea alegerilor din Moldova

SUA, Marea Britanie şi Canada acuză Rusia de complot pentru influenţarea alegerilor din Moldova

Statele Unite, Marea Britanie şi Canada au acuzat joi Rusia că a pus la cale un complot menit să influenţeze rezultatul alegerilor prezidenţiale din octombrie din Republica Moldova şi să incite la proteste în cazul în care un candidat pro-Moscova ar pierde, scrie Reuters.

Rusia lucrează pentru a exacerba tensiunile societale şi pentru a alimenta percepţii negative asupra Occidentului şi a echipei în exerciţiu a preşedintelui prooccidental al Republicii Moldova, Maia Sandu, prin dezinformare şi propagandă online, au afirmat acestea într-o declaraţie emisă de Departamentul de Stat de la Washington.

"Facem acest pas pentru a-i avertiza pe partenerii şi aliaţii noştri democratici că actorii ruşi desfăşoară un complot pentru a influenţa rezultatele alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2024 din Republica Moldova", au spus ei.

Complotul, au spus ei, face parte din încercările mai largi ale Moscovei de a submina alegerile democratice pentru a "asigura rezultate favorabile Kremlinului".

Ameninţarea este deosebit de relevantă în acest an, când sute de milioane de alegători din Europa şi America de Nord votează în alegerile naţionale, regionale şi locale, se arată în declaraţie.

Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Premierul moldovean Dorin Recean a declarat pe platforma de socializare X că este recunoscător pentru sprijinul celor trei aliaţi şi a promis că "încercările Kremlinului de a submina suveranitatea noastră şi de a incita la tulburări nu vor avea succes".

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt