STUDIU. Aproape 90% dintre români consideră că este în interesul naţional ca România să rămână în UE şi NATO

STUDIU. Aproape 90% dintre români consideră că este în interesul naţional ca România să rămână în UE şi NATO

Aproape 61% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce 89,7% consideră că este în interesul naţional ca România să rămână în UE şi NATO, arată ultimul studiu sociologic INSCOP Research, 'Atitudinea populaţiei cu privire la patriotismul economic şi vulnerabilităţile regimului democratic', realizat la comanda Confederaţiei Patronale Concordia.

Corupţia care amplifică nedreptăţile din societate este cea mai mare problemă a României pentru 44% dintre respondenţi, instabilitatea politică şi efectele sale asupra bunei guvernări pentru 21,8% dintre români, starea precară a democraţiei care limitează libertatea oamenilor de a-şi alege preşedintele pentru 17,2% dintre respondenţi, iar pentru 15,1% sunt problemele economice care provoacă scăderea puterii de cumpărare.

Potrivit studiului, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, în timp ce 28% cred că se îndreaptă într-o direcţie bună.

În ceea ce priveşte apartenenţa la UE şi la NATO, 89,7% dintre români cred că este în interesul naţional ca România să rămână în UE şi NATO, în timp ce 6,4% sunt de părerea contrarie.

Studiul mai arată că 40,6% dintre cei chestionaţi cred că apartenenţa României la Uniunea Europeană limitează prea mult suveranitatea naţională, în timp ce 51,6% sunt de părerea contrarie.

Legat de protejarea intereselor economice în UE, 80,7% dintre români cred că, pentru a-şi proteja interesele economice, România ar trebui să negocieze condiţii mai favorabile în cadrul Uniunii Europene, 10% să nu facă nimic, pentru că interesele economice şi naţionale sunt protejate. Doar 4,8% cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană.

Întrebaţi cum consideră că este nivelul investiţiilor străine în România în comparaţie cu ţările Uniunii Europene, 8,4% dintre participanţii la sondaj apreciază că este mult mai ridicat, 9,3% ceva mai ridicat, 26,3% ceva mai scăzut, 24,4% mult mai scăzut, iar 21,3% aproximativ la fel.

'67,9% dintre români şi-ar dori ca investiţiile străine în România să crească, 14,8% şi-ar dori să scadă, iar 14,5% să rămână la fel. Ponderea non-răspunsurilor este de 2,8%', se arată în studiul citat.

Părerea românilor despre companiile multinaţionale care investesc în România este una bună în general (71,1%), în timp ce 24,6% au o părere proastă. De asemenea, părerea despre companiile din UE care investesc în România este bună pentru 73,6% dintre respondenţi, iar pentru 18,3% este una proastă.

Studiul mai arată şi părerea despre companiile româneşti care investesc în alte ţări, unde 61,5% dintre cei chestionaţi au răspuns că au o părere bună, în timp ce 29,6% au o părere proastă.

Românii au o părere bună şi despre companiile româneşti care se extind în UE, respectiv 82,1% dintre cei intervievaţi, în timp ce 12% au o părere proastă.

De asemenea, 49,7% dintre respondenţi sunt de acord cu afirmaţia 'Guvernul României ar trebui să promoveze aceleaşi reguli şi pentru companii româneşti şi pentru companii străine deopotrivă'. 46,4% îşi exprimă acordul cu afirmaţia 'Guvernul României ar trebui să promoveze reguli preferenţiale pentru susţinerea companiilor româneşti, chiar dacă acest lucru ar descuraja investiţiile companiilor străine/multinaţionale'.

Potrivit sursei citate, 56,2% dintre respondenţi sunt de părere că România ar avea de câştigat dacă pe piaţa internă ar exista mai multe companii de stat. La polul opus, 38,7% cred că România ar avea de câştigat dacă pe piaţa internă ar exista mai multe companii private.

 

Afla mai multe despreinscopsondajue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt