Sondaj in SUA: Păreri împărţite despre deschiderea unei anchete care să-l vizeze pe preşedintele Joe Biden

Sondaj in SUA: Păreri împărţite despre deschiderea unei anchete care să-l vizeze pe preşedintele Joe Biden
foto: X

Americanii sunt divizaţi cu privire la deschiderea unei anchete pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Joe Biden, relevă un sondaj Reuters/Ipsos finalizat joi, conform căruia 41% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu un astfel de demers, în timp ce 35% i se opun.

Aproximativ 41% dintre respondenţi au spus că susţin ideea ca Congresul să deschidă o anchetă de punere sub acuzare a lui Biden în legătură cu acuzaţiile care îl vizează pe fiul său Hunter Biden, în timp ce 35% s-au opus şi 24% au spus că nu sunt siguri.

Sondajul online a vizat 4.413 de americani fiind realizat între 8 septembrie şi 14 septembrie, ceea ce înseamnă că unii respondenţi au răspuns la întrebare înainte ca republicanii din Camera Reprezentanţilor să anunţe marţi că vor continua ancheta.

Republicanii spun că au găsit o „cultură a corupţiei” în jurul activităţilor de afaceri ale fiului lui Biden, Hunter Biden, care justifică o anchetă. Ei nu au făcut publice dovezi ale faptelor greşite ale preşedintelui, iar Casa Albă spune că ancheta este o cascadorie politică care nu este susţinută de fapte.

Rezultatele sondajului au constatat o divizare partizană puternică. Doar 18% dintre democraţi au susţinut ancheta, în timp ce 71% dintre republicani au susţinut-o. De asemenea, 63% dintre democraţi şi 14% dintre republicani au spus că nu o susţin.

Cei care se definesc ca independenţi au fost împărţiţi mai echilibrat, 38% susţinând punerea sub acuzare şi 30% opunându-se , iar 32% fiind nesiguri.

Ancheta ar putea duce la un vot de demitere din partea Camerei controlate de republicani. Biden nu va fi demis din funcţie decât dacă două treimi din Senatul controlat de democraţi votează pentru condamnare - o perspectivă puţin probabilă.

Fiul lui Biden, Hunter, a avut numeroase afaceri în străinătate şi s-a luptat cu dependenţa de droguri şi alcool. El a fost acuzat penal, joi, că a făcut o declaraţie falsă atunci când a cumpărat o armă în 2018, spunând că nu suferă de dependenţă de substanţe, în primul rechizitoriu vizând copilul unui preşedinte în exerciţiu.

Sondajul Reuters/Ipsos a constatat că 46% dintre respondenţi au considerat că acuzaţiile penale sunt motivate politic, în timp ce 40% au considerat că nu.

Sondajele anterioare au relevat că mulţi americani cred că Hunter Biden a beneficiat de un tratament special.

Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 2 puncte procentuale, precizează news.ro

 

Afla mai multe desprejoe bidensuasondajancheta
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt