Uniunea Europeană nu a reuşit să aprobe marţi un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, Slovacia cerând mai multe garanţii că nu va fi afectată de un plan separat al UE de eliminare treptată a gazului rusesc, scrie Reuters.
Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a declarat într-o scrisoare văzută de Reuters şi publicată ulterior de biroul premierului slovac Robert Fico că va depune eforturi pentru a răspunde preocupărilor Slovaciei, încercând să deblocheze un acord privind sancţiunile UE împotriva Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.
Reprezentantul Slovaciei la reuniunea de marţi a miniştrilor de externe ai UE a fost însărcinat să solicite o amânare a unui vot planificat privind sancţiunile, a afirmat Fico într-o declaraţie.
„Coaliţia guvernamentală respinge propunerea imbecilă a Comisiei Europene de a opri fluxul de gaz rusesc din 2028”, a declarat Fico.
„Cu toate acestea, este pregătită să negocieze garanţii care vor oferi Slovaciei un anumit confort în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze după 2028”.
Şefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, vorbind după reuniunea miniştrilor de externe, a declarat că este „foarte tristă” că sancţiunile nu au fost aprobate, adăugând că „mingea este în terenul Slovaciei”. Ea a adăugat că speră ca miercuri să se ajungă la un acord cu privire la sancţiuni.
Slovacia a blocat cel mai recent pachet de sancţiuni - care necesită aprobarea unanimă a statelor membre ale UE - până când vor fi abordate preocupările sale cu privire la o propunere a UE de a elimina treptat importurile de gaze ruseşti până la 1 ianuarie 2028.
Slovacia, care continuă să importe energie rusească şi care adoptă adesea poziţii pro-ruse cu privire la Ucraina, susţine că renunţarea la gazul rusesc ar putea provoca penurii, ar putea creşte preţurile şi taxele de tranzit şi ar putea conduce la cereri de despăgubire din partea furnizorului rus Gazprom .
În declaraţia sa în care a solicitat amânarea votului privind sancţiunile, Fico a acuzat partidele slovace de opoziţie că au catalogat propunerile UE drept insuficiente.
Cu toate acestea, cel mai mare partid slovac de opoziţie a sprijinit abordarea UE privind sancţiunile împotriva Rusiei şi a criticat marţi guvernul lui Fico pentru că nu a diversificat deja aprovizionarea cu energie în afara Rusiei, aşa cum au făcut alţii din UE.
Slovacia a avertizat cu privire la potenţialele costuri juridice ale ruperii contractului de gaze cu Gazprom, iar Fico a adăugat că cea mai bună soluţie ar fi o derogare de la eliminarea treptată a energiei ruseşti pentru Slovacia, care să îi permită să îşi îndeplinească contractul valabil până în 2034.
În scrisoarea sa, Comisia a afirmat că va fi pregătită să intervină, dacă va fi necesar, în timpul unui eventual litigiu. Dar nu a oferit o derogare.
Potrivit scrisorii, Comisia va clarifica modul în care poate fi declanşată o „întrerupere de urgenţă” în cazul în care preţurile la gaze cresc din cauza aprovizionării reduse în timpul eliminării treptate a gazelor ruseşti.
De asemenea, Bruxelles-ul va dezvolta o soluţie care vizează reducerea costurilor tarifelor transfrontaliere la gaze şi petrol pentru Slovacia, se arată în scrisoarea datată marţi.
Propunerile UE de a interzice gazul rusesc până în 2028 - cu o eliminare treptată începând de anul viitor - au nevoie de sprijinul unei majorităţi consolidate de ţări pentru a fi adoptate, ceea ce înseamnă că Slovacia singură nu le poate respinge prin veto.