Siegfried Mureşan: Guvernul condus de Ciolacu nu a atras niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate

Siegfried Mureşan: Guvernul condus de Ciolacu nu a atras niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate

Liberalul Siegfried Mureşan a declarat într-o postare pe Facebook că Guvernul Ciolacu nu a atras niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune alocate României din exerciţiul financiar european 2021-2027.

”Guvernul condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu nu a reuşit să atragă niciun euro din fondurile structurale şi de coeziune care sunt alocate României din exerciţiul financiar european 2021-2027. Deşi ne aflăm la jumătatea exerciţiului, singurii bani pe care i-a încasat ţara noastră sunt reprezentaţi de prefinanţare: adică acele sume modice pe care România le primeşte automat în cont la începutul fiecărui an fără ca guvernul să trebuiască să facă ceva. Blocajul absorbţiei este strict o problemă de voinţă politică, nu de capacitate instituţională”, a scris Mureşan.

Europarlamentarul cere premierului să explice de ce a blocat absorbţia fondurilor europene acum, ”când România ajunsese la o capacitate record de absorbţie”.

”România a demonstrat în ultimii ani că are capacitatea de a absorbi fonduri europene în ritm rapid. În 2022 şi 2023, în timpul guvernului condus de prim-ministrul Nicolae Ciucă, România a absorbit sume record din fondurile europene alocate ţării noastre în exerciţiul financiar anterior. În 2022, am avut o absorbţie de 5,9 miliarde de euro, iar în 2023 a fost de 6 miliarde de euro. Prim-ministrul Marcel Ciolacu trebuie să ne spună de ce a blocat absorbţia fondurilor europene acum, când România ajunsese la o capacitate record de absorbţie”, a mai scris Mureşan.

Postarea lui Mureşan a fost susţinută şi de alţi liberali. Dan Motreanu îl acuză pe Ciolacu că ”fie minte, fie nu ştie diferenţa dintre absorbţie şi contractare în cazul fondurilor UE”.

”Semnarea unor contracte nu înseamnă absorbirea unor fonduri. Contractarea este etapa în care autorităţile sau beneficiarii obţin aprobarea oficială pentru finanţarea proiectelor lor. Absorbţia este procesul prin care fondurile contractate sunt efectiv utilizate şi cheltuite în cadrul proiectelor aprobate”, scrie Motreanu, în timp ce Gherghe Falcă spune că ”în primele opt luni ale anului acesta, în guvernarea condusă de nimeni altul decât preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, absorbţia fondurilor europene a fost practic un dezastru”.

Afla mai multe desprefonduriueacuzatiipnl
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt