Bolile cardiovasculare provoacă în rândul românilor mai multe decese faţă de cancer. În ultimii ani, din păcate, putem spune că nimeni nu este prea tânăr sau prea sănătos pentru a suferi un infarct.
Invitată la FOCUS 14, doctorul Anca Tâu, medic primar cardiolog, a precizat că infarctul se apare ,,atunci când se produce o obstrucţie a uneia dintre artele principale ale cordului şi se numeste infarct miocardic acut. Obstrucţia arterelor coronare se face brusc şi vascularizaţia ţesutului corespunzător se opreşte. Cauzele infarctului sunt factorii de risc nemodificabili care sunt legaţi de vârstă, de rasă -rasa neagră şi cea hispanică au o incidenţă mult mai mare a infarctului comparativ cu rasa caucaziană - şi antecedentele heredocolaterale, respectiv afecţiunile pe care le-au avut înaintaşii noştri, plus accidentele vasculare cerebrale la vârstă tânără (sub 55 de ani la bărbaţi şi 60 de ani la femei ".
Factorii modificabili sunt factorii unde noi putem să acţionăm, iar aceştia sunt: obezitatea, greutatea corporală, hipertensiunea arterială (controlul hipertensiunii arteriale care sepoate face cu uşurinţă şi este la îndemâna tuturor), sedentarismul şi activitatea fizică. Activitatea fizică este extrem de importantă, este cel mai ieftin medicament", a mai pus medicul Anca Tâu.
Referitor la simptomele infarctului miocardic, medicul primar cardiolog a spus că ,,simptomele clasice, respectiv durerea toracică intensă este o durere internsă, este ca şi când te-ar călca trenul pe piept care poate radia în mare stângă (este cel mai adesea descrisă), dar poate să radieze în ambii umeri, la baza gâtului, în mandibulă şi care este insoţită de transpiraţii profunde, de greaţă, de vărsături. Apare senzaţia de moarte iminentă. Aceasta este durerea clasică care de cele mai multe ori face ca pacientul să apeleze ambulanţa şi să ceară ajutor."
Medicul Anca Tâu a amintit şi de durerile atipice ,,care pot fi chiar şi o simplă oboseală care se intalează brusc sau oboseala a cărei cauză nu ţi-o poţi explica."