Industria românească de lapte n-a prea stat pe roze nici până acum, însă riscă să se blocheze de-a binelea în curând, din cauza unor măsuri luate fără prea multă chibzuinţă sau aplicate după ureche de către guvernanţi, este semnalul de alarmă tras de Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
„Îmi fac datoria şi trag un semnal de alarmă către politicieni.. Ştiu că sunteti cuprinsi de frenezia şi stresul campaniei electorale, dar vă rog să vă întoarceţi la un minut de raţiune şi luciditate! Începând cu 1 Iulie 2024 se activează 3 PROBLEME cu impact major asupra micilor fermieri si procesării alimentelor din categoria ambalajelor cu dop model PET sau cutie carton”, a declarat Dorin Cojocaru, citat de Agro TV:
Potrivit preşedintelui APRIL, două din cele trei probleme cu care se vor confrunta în special micii fermieri şi procesatori de lapte vin din partea ANAF şi a Ministerului de Finanţe, iar una din partea Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.
„Pentru ANAF şi Min. Finanţe:
- e-Factura pentru fermierii pe CNP fiscalizati în Registrul Special Agricol. Softul nu s-a modificat: micii fermieri NU pot emite factură în e-factura si pierd 8% sprijin financiar. Soluţia: completati soft-ul cu o căsuţă şi pentru ei!
- e-transport! Ceva de noaptea minţii. Sunt 754.000 de mici crescători de vaci, oi, capre care sunt obligaţi să-şi facă Cod Digital de Exploataţie. Acest Cod costă bani. Ei deja plătesc la Primării pt Carnet de Producător + Carnet de Comerciant, dacă le mai cereţi încă 200 lei pt Cod Digital (adică 754000×200 lei=150 mil lei – îi curg balele lui Boloş?), aceşti mici producători se vor duce spre piaţa nefiscalizată sau vor renunţa la cele 2-3 vaci, capre etc!”, atrage atenţia Dorin Cojocaru.
Preşedintele APRIL consideră însă că cea mai gravă ţine de Ministerul Mediului, care nu s-a gândit să uşureze în vreun fel modul în care procesatorii din industria de lapte vor face tranziţia la „dopul legat de cutie” impusă de directivele europene.
„Pentru a vă satisface aberaţiile cu «dopul legat de cutie» este necesară schimbarea utilajelor de ambalat. Credeţi că mica procesare, cam 460 de mici lăptari, sau chiar IMM, SRL de capacitate medie au avut 30.000-500.000 de euro să schimbe maşinile de ambalat? Ştiţi câte zeci, sute de mii de euro sunt stocate în ambalaje model vechi? IMM Invest, Invest Alim Dr22 din PNS , NU a asigurat bugete pt investiţii pentru toti cei cu această problemă”, a subliniat Dorin Cojocaru.
Potrivit preşedintelui APRIL, dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate până la până la 1 iulie 2024, data de la care respectivele măsuri legate de noile tipuri de ambalaje vor intra în vigoare, fermierii şi producătorii din industria românească de lapte se văd nevoiţi să iasă din nou în stradă.
„Mai sunt 2,5 luni până atunci.. Dacă nu luaţi măsuri, eu personal am să vin în stradă cu micii producători şi procesatori! Cu «Ordonanţa Trenule» aţi generat inflaţie şi scumpiri. Acum veţi genera un colaps pe mica procesare şi mica producţie! Să nu spuneţi că nu ati ştiut! Somn uşor în continuare şi mai lăsaţi campania electorală insipidă, incoloră, inodoră!”, avertizează Dorin Cojocaru.