Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit al Parlamentului, că actualul Guvern va identifica soluţii pentru majorarea pensiilor mici în 2025. De asemenea, el a subliniat că sporurile şi primele nu trebuie să devină o obligaţie lunară, aşa cum se întâmplă în prezent.
Ciolacu a criticat sistemul public, susţinând că „funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei” şi că în România „raiul oricărui angajat” este definit de „multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu”.
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat că formarea acestui Guvern este esenţială pentru România, în contextul crizei politice actuale. El a menţionat că liberalii au înţeles mesajul transmis de cetăţeni în alegeri şi că priorităţile includ menţinerea parcursului pro-european şi euroatlantic, precum şi refacerea încrederii publicului în stat şi în clasa politică.
Şedinţa plenului comun al Parlamentului, destinată votului de învestitură pentru Cabinetul Marcel Ciolacu, a fost condusă de Ilie Bolojan, preşedintele Senatului, şi Şerban Ciprian Constantin, preşedintele Camerei Deputaţilor. În sală au fost prezenţi 302 din cei 455 de parlamentari.
Liderul AUR, George Simion, a luat cuvântul şi a evidenţiat dificultăţile prin care trece democraţia românească. El a făcut un apel pentru menţinerea echilibrului între putere şi opoziţie, criticând desfăşurarea rapidă a audierilor miniştrilor: „Ce s-a întâmplat astăzi în comisiile parlamentare a fost o bătaie de joc. Niciodată nu s-au făcut audierile miniştrilor în patru ore”.
Conform Articolului 103 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, după consultarea partidului cu majoritate absolută în Parlament sau, în lipsa acesteia, a partidelor reprezentate. Candidatul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului pentru programul de guvernare şi lista cabinetului. Dezbaterea are loc într-o şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar Guvernul primeşte votul de încredere cu majoritatea parlamentarilor.
Membrii Guvernului depun un jurământ individual în faţa Preşedintelui României:
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”
Guvernul şi fiecare membru al său îşi încep mandatul odată cu depunerea jurământului.