în mandatul
Danemarca preia începând de marţi preşedinţia rotativă a UE. Prim-ministrul Mette Frederiksen a declarat că se va acorda prioritate consolidării capacităţilor de apărare în Europa, în contextul războiului Rusiei în Ucraina şi al ameninţărilor SUA la adresa Groenlandei, un teritoriu autonom danez, scrie AFP.
Potrivit lui Frederiksen, împingerea ţărilor să respecte promisiunile de creştere a cheltuielilor pentru apărare şi consolidarea securităţii „periculoase” a Europei vor fi prioritare în timpul mandatului ţării sale.
"Avem un nou obiectiv NATO care a fost adoptat. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să reînarmăm Europa. Odată ce obiectivul NATO este stabilit, majoritatea celorlalte lucruri se rezumă la politica UE", a spus ea.
Membrii NATO au convenit săptămâna trecută să investească 3,5% din produsul lor intern brut (PIB) în cheltuieli militare de bază şi 1,5% în domenii mai largi legate de securitate, cum ar fi infrastructura, până în 2035.
În timpul celor şase luni ale sale în calitate de preşedinte al UE, Danemarca doreşte să avanseze cu planurile UE prezentate în martie pentru a spori capacităţile de apărare ale UE prin simplificarea procedurilor şi oferirea de împrumuturi ţărilor pentru a finanţa investiţiile în industria de apărare a Europei.
Situaţia de securitate a Europei este "instabilă şi, pentru că este instabilă, este periculoasă", a declarat Frederiksen pentru Politiken.
"Dacă ne uităm la istoria Europei, ştim că conflictele tind să se extindă. Există atât de multă tensiune în prezent şi acest lucru poate genera şi mai multă tensiune", a adăugat ea.
O Europă sigură
Danemarca este unul dintre cei mai mari donatori europeni de ajutor pentru Ucraina.
Aflat la putere din 2019, Frederiksen a crescut semnificativ cheltuielile de apărare ale Danemarcei, ajungând la peste trei procente din PIB.
Copenhaga a fost un aliat ferm al SUA, dar şi-a îndreptat tot mai mult atenţia către securitatea europeană după ameninţările preşedintelui american Donald Trump de a anexa Groenlanda, un teritoriu autonom danez.
În programul său pentru "O Europă sigură", preşedinţia daneză a UE a acordat, de asemenea, prioritate luptei împotriva migraţiei ilegale, promiţând să vină cu "soluţii noi şi inovatoare".
Politicile stricte ale Danemarcei în materie de migraţie s-au răspândit în întreaga Europă, iar ţara speră să ajungă la un consens la nivelul UE cu privire la externalizarea procedurilor de azil în afara Europei şi la limitarea sferei de aplicare a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului.
"Nu se poate permite ca migraţia ilegală să ameninţe coeziunea europeană", a declarat Danemarca în programul său oficial al preşedinţiei UE.
Ţara scandinavă s-a alăturat recent Italiei şi altor şapte naţiuni pentru a solicita o reinterpretare a Convenţiei Europene a Drepturilor Omului care să permită modificarea politicii de migraţie, argumentând că textul protejează uneori "persoanele nepotrivite".