Se închide Mamaia? Un document publicat de Profit.ro naşte o controversă majoră

Se închide Mamaia? Un document publicat de Profit.ro naşte o controversă majoră

O controversă majoră agită lumea politică şi administrativă de pe litoral. Mamaia, staţiunea-fanion a Mării Negre, se pregăteşte de închidere, dacă analizăm un proiect pus în dezbatere de Primăria Constanţa, scrie stiripesurse.ro.

Conform datelor publicate în urmă cu 2 săptămâni, în „Anunţul de intenţie de elaborare Plan Urbanistic Zonal - actualizare PUZ Mamaia aprobat prin HCL nr. 121/2013”, configurarea subdiviziunii turistice a municipiului urmează a se schimba radical, la propunerea unui birou de arhitectură din Bucureşti.

Astfel, staţiunea aflată în plină dezvoltare, care atrage cel mai mare număr de turişti români şi străini de pe litoralul românesc, ar urma să fie blocată pentru o lungă perioadă, pentru implementarea „viziunii urbanistice” de tip nou: tramvai pe mijloc, probabil cu bariere pentru traversarea către malul mării, fără hoteluri de lux şi alte clădiri moderne, dar şi fără locuri de parcare, care vor trebui să facă loc şinelor de rulare a vagoanelor.

Mai mult, celebra telegondolă - devenită simbolul staţiunii - urmează a fi demolată, deşi costurile operaţiunii le-ar putea depăşi pe cele ale construcţiei. O veritabilă călătorie în timp, inspirată parcă de viziunea blocajului bucureştean asupra dezvoltării, propune anularea tuturor autorizaţiilor emise pentru proiectele care generează mii de locuri de muncă şi milioane de euro în taxe către bugetul local al Constanţei.

Conform profit.ro, documentul postat pe 22 iulie ar fi avut doar 4 zile termen până la care să se primească observaţiile, propunerile şi contestaţiile celor interesaţi, aspect cel puţin suspect prin perioada extrem de scurtă avută la dispoziţie de locuitorii urbei pentru a se pronunţa asupra conţinutului. Aceeaşi sursă arată amplitudinea mare a lucrărilor, ceea ce ar conduce la inevitabila închidere de facto a staţiunii pentru câţiva ani.

Greu de înţeles cum vrea actuala administraţie a Constanţei să îşi asigure funcţionarea, dacă o bună parte din economia oraşului - dependent de investiţiile şi încasările din Mamaia - s-ar prăbuşi pentru o lungă perioadă. Nu doar că încasările de la buget ar suferi, dar şi cheltuielile sociale ar creşte, urmare a şomajului, la fel ca şi sumele ce vor trebui plătite ca despăgubiri investitorilor ale căror proiecte vor fi date peste cap.

Afla mai multe despremamaiadocumentinchidere
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt