Scrisoarea în care Einstein a sfătuit SUA să construiască prima bombă nucleară, scoasă la licitaţie

Scrisoarea în care Einstein a sfătuit SUA să construiască prima bombă nucleară, scoasă la licitaţie

Scrisoarea semnată de fizicianul Albert Einstein în care a încurajat SUA să dezvolte primele bombe nucleare din lume urmează să fie scoasă la licitaţie. Valoarea estimată este între 4 şi 6 milioane de dolari, scrie BBC. 

Scrisoarea a fost trimisă preşedintelui american Franklin D Roosevelt, în 1939. Einstein avertiza că Germania nazistă ar putea fi capabilă să creeze arme nucleare şi sugerează că SUA ar trebui să înceapă propriul program atomic.

Germania nu a creat arme nucleare, însă trei ani mai târziu, America a început Proiectul Manhattan, care a dus la prima utilizare a armelor atomice, împotriva Japoniei, în 1945.

Nota a fost scrisă de fizicianul maghiar Leo Szilard cu ajutorul altor oameni de ştiinţă şi a fost semnată de Einstein. Statutul său de una dintre cele mai mari figuri ştiinţifice din toate timpurile a făcut ca acesta să atragă mai mult atenţia preşedintelui american.

Einstein a regretat ulterior scrisoarea. El a fost citat în 1947 spunând: „Dacă aş fi ştiut că germanii nu vor reuşi să producă o bombă atomică, nu aş fi ridicat niciodată un deget”. Scrisoarea este datată 2 august 1939, cu doar câteva săptămâni înainte de declararea celui de-al Doilea Război Mondial.

Scrisoarea este vândută ca parte a unei licitaţii de artefacte aparţinând co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, care a murit în 2018. Colecţia sa personală este scoasă în vânzare la Christie's, din New York, în septembrie şi se aşteaptă ca scrisoarea lui Einstein să fie piesa centrală.

(Elena Andrei)

 

Afla mai multe despreeinsteinbomba nuclearasua
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt