Liderii europeni îşi fac diverse planuri despre cum să repună pe picioare economiile ţărilor lor aflate în pierdere de viteză. Datele despre intensitatea cu care muncesc diferitele popoare, sunt însă diferite, renunţând la stereotirpurile care vorbesc despre germanii harnici şi grecii leneşi.
Potrivit Eurostat, sîrbii şi grecii sunt cei mai „muncitori”, Germania fiind abia pe locul al 24-lea în Europa (ca număr de ore lucrate şi neţinând cont de productivitate). E drept, statisticile greceşti nu de puţine ori au fost „aranjate”, dar dat fiind şomajul ridicat în rândul tinerilor (aproape un sfert din tineri sunt şomeri), cifrele privind orele lucrate nu par să fie exagerate, scrie Hotnews.ro.
România e pe locul al patrulea la clasamentul general.
Lucrătorii români din comerţ sunt pe locul al 18-lea în UE ca număr de ore lucrate, cel mai mult lucrându-se în comerţul din Grecia şi Elveţia (cu circa 8 ore săptămânal mai mult decât în România). A fost luat în calcul timpul de lucru al unui salariat cu normă întreagă.
În turism, românii sunt pe locul 24 în UE ca număr de ore lucrate. Grecia şi Elveţia sunt cele mai muncitoare când vine vorba din turism, iar asta se vede şi din încasările pe care acest sector le aduce (grecii au obţinut anul trecut 20 miliarde de euro din turism)
În domeniul bancar, România e pe locul al 21-lea la număr de ore lucrate, pe primele locuri fiind elveţienii, luxemburghezii şi islandezii. La polul opus, cei mai „relaxaţi” sunt finlandezii şi olandezii.
Iar în administraţia publică suntem pe la mijlocul clasamentului (locul al 11-lea) european. Elveţia, Austria, Suedia şi Malta au salariaţii din administraţie cei mai silitori, olandezii şi spaniolii fiind cei mai relaxaţi.