Salariul minim creşte la 3.300 de lei. Majorarea salariilor din construcţii, amânată

Salariul minim creşte la 3.300 de lei. Majorarea salariilor din construcţii, amânată
foto: Pixabay

De la 1 octombrie, salariul minim creşte la 3.300 de lei. Nu şi cel din construcţii însă. Guvernul a adoptat hotărârea care prevede majorarea salariului minim pe ţară, însă Marcel Ciolacu spune că majorarea prevăzută pentru construcţii nu însemna o creştere a veniturilor, ci mai degrabă o scădere. Aşa că va fi reanalizată. 

1.800.000 de români vor primi, de luna viitoare, un salariu mai mare cu 300 de lei. O măsură populistă, spun analiştii, care sunt de părere că angajatorii nu ar trebui să fie forţaţi să crească salariile, ci ar trebui să o facă oricum, din proprie iniţiativă, atunci când angajatul merită. 

Premierul promite însă o nouă majorare, în 2024. De asemenea, până la finalul acestui an mai există în vigoare şi o prevedere prin care angajatorul mai poate adăuga 200 de lei la salariul minim, fără ca această sumă să fie taxată. De la 1 octombrie treebuia să crească şi salariul minim în construcţii, agricultură şi industria alimentară, de la 4000 lei la 4500 lei. În ultimul moment, Guvernul s-a răzgândit. 

Acum, salariul net al unui angajat în construcţii este de 3.150 de lei. Dacă ar fi fost majorat, dar eliminate facilităţile fiscale, atunci netul ajungea la 3.094 de lei. Practic mai puţin decât în prezent. Sindicaliştii spun că salariul în construcţii ar trebui să crească considerabil pentru a opri exodul forţei de muncă în afară. Asta în condiţiile în care salariul mediu la nivel internaţional este de 2.800 de euro, iar la noi, de 1.300 de euro.

800.000 de oameni lucrează în construcţii, agricultură sau industria alimentară din România.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt