Salariul minim brut va ajunge la 1.300 euro pe lună, iar câştigul salarial mediu brut va depăşi 2.600 euro pe lună, până în 2029, promite PSD în programul de guvernare propus pentru 2025-2028, redactat pentru alegerile parlamentare şi lansat la fosta Uzină Electrică Filaret, prima centrală electrică a Capitalei, datând din 1908.
Obiective sociale, în documentul analizat de Profit.ro
◆ Puterea de cumpărare a românilor va ajunge la media Uniunii Europene, până la finalul anului 2029.
◆ România va fi între primele 45 de state din lume în privinţa dezvoltării umane şi între primele 30 în privinţa calităţii vieţii.
◆ Câştigul salarial mediu brut va depăşi 2.600 euro pe lună, până în 2029.
◆ Salariul minim brut va ajunge la 1.300 euro pe lună, până în 2029.
◆ Pensia medie va ajunge la 810 euro, iar cea minimă la 415 euro în 2029.
◆ Rata şomajului (BIM) se va menţine sub 4,5%.
◆ Numărul mediu de salariaţi va depăşi 6 milioane de persoane în următorii 5 ani.
◆ Peste 1,3 milioane de contracte de muncă cu valoarea de peste 1.500 de euro net pe lună în următorii 4 ani, respectiv peste 1,5 milioane contracte cu această valoare până în 2029.
◆ Bursa socială pentru studenţi va ajunge la 50% din salariul minim, iar statul va asigura 50% din costurile de cazare şi masă ale acestora.
◆ Reducerea numărului românilor aflaţi în deprivare materială şi socială severă cu 1,6 milioane de persoane în următorii 4 ani şi cu 1,9 milioane de persoane până la finalul anului 2029.
◆ Acces sporit la educaţie, sănătate şi protecţie socială pentru 415.000 de persoane vulnerabile din mediul rural.
◆ Acces sporit la educaţie, sănătate şi protecţie socială pentru 500.000 de copii aflaţi în risc de sărăcie şi excluziune socială.
◆ Peste 1,3 milioane de noi consumatori casnici racordaţi la reţeaua de gaze naturale până în 2029.
◆ Peste 70.000 de gospodării se vor conecta la reţelele de apă şi canalizare până în 2029.
Creşterea pensiilor şi salariilor
◆ Implementarea în România a salariului minim european. Salariul minim brut va ajunge la 1.300 de euro pe lună, până în 2029. În plus, Guvernul PSD va susţine la nivelul UE adoptarea unui Pact European pentru Stabilitatea Salariului Minim la nivelul tuturor statelor membre, în vederea reducerii decalajelor de nivel de trai între cetăţenii Uniunii.
◆ Scăderea impozitării muncii. Creşterea veniturilor pentru circa 4 milioane de contracte de muncă, cu normă întreagă, adică aproximativ 70% din total, prin următoarele măsuri fiscale privind diminuarea impozitării muncii:
» Reducerea taxelor şi impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile mai mici de 5.700 de lei brut în prezent, respectiv 6.050 în 2025 şi 8.500 în 2029.
» Menţinerea sumei de 300 de lei scutită de taxe din salariul minim.
» Reducerea contribuţiei pentru sănătate (CASS) la salariile membrilor familiilor cu copii.
◆ Indexarea anuală a pensiilor din sistemul public, conform mecanismului prevăzut în noua Lege a pensiilor, care asigură sustenabilitatea pe termen lung a sistemului public de pensii. Pensia medie va ajunge la 810 euro, iar cea minimă la 415 euro în 2029.
Accesul la piaţa muncii pentru tineri şi pentru şomeri
◆ Primă de stabilitate pe 2 ani pentru tinerii absolvenţi care se angajează pentru prima dată pe un loc de muncă, cu contract pe perioadă nedeterminată. Valoarea primei este de 1.000 de lei lunar în primele 12 luni şi 1.250 de lei lunar, în următoarele 12 luni.
◆ Subvenţie de 2.250 lei acordată angajatorilor timp de 12 luni pentru fiecare tânăr angajat pentru prima dată pe piaţa muncii sau un tânăr, cu vârsta sub 30 de ani, aflat în şomaj pe termen lung, de peste 6 luni, cu condiţia menţinerii raporturilor contractuale de muncă 18 luni de la data încadrării în muncă.
◆ Schemă de ajutor privind creşterea gradului de ocupare în zonele cu şomaj ridicat, de peste 5%. Susţinerea afacerii cu până la maximum 100.000 de euro, din care 50% urmează să fie acoperiţi prin ajutor nerambursabil, plătit de la bugetul de stat doar pentru acoperirea salariilor angajaţilor, aferent noilor locuri de muncă create, precum şi garanţia statului pentru efortul financiar al angajatorului acoperit prin credit garantat pentru 50% din plafonul maxim de 100.000 de euro. Bugetul alocat - 500 milioane de euro, din bugetul de stat şi fonduri europene. regătirea forţei de muncă
◆ Programul România Profesională. 4 milioane de euro anual, pentru acordarea de vouchere, cu valoare între 100 şi 800 de euro, direct persoanelor interesate în calificarea sau recalificarea în domeniile de importanţă ridicată pentru economia naţională şi pentru investitorii străini.
◆ Programe pentru ucenicie destinate tinerilor. 320 milioane de lei pentru sprijinirea antreprenorilor care au nevoie să angajeze personal calificat, urmând ca angajatorul să asigure calificarea la locul de muncă pentru cei angajaţi. Şomerii care încheie contracte de ucenicie cu angajatorii vor obţine calificări în baza cărora, ulterior, se pot adapta la cerinţele pieţei muncii.
◆ Prime de instalare, prime de angajare şi prime de stabilitate pentru tinerii şi românii întorşi în ţară, care se angajează, şi subvenţii pentru angajatori.
◆ Acordarea de facilităţi fiscale companiilor care angajează persoane de peste 55 de ani şi/sau oferă un program flexibil sau part-time pentru persoanele vârstnice, care doresc să îşi pună în valoare experienţa profesională.
◆ Scutire de CASS (10%) pentru pensionarii care au stagiul complet de cotizare contributiv şi se angajează pe un loc de muncă.
◆ Scutirea de CASS (10%) pentru studenţii şi masteranzii cu vârsta mai mica de 26 ani, care lucrează.
◆ Sprijin pentru calificarea şi reconversia profesională - facilităţi pentru angajatori. Susţinerea financiară de până la 50% a cheltuielilor efectuate de angajator cu calificarea şi reconversia profesională, pentru personalul care excedează vârsta uceniciei şi dacă noua calificarea se transpune într-o creştere semnificativă a salariului (cu cel puţin 20%) şi într-un contract pe durată nedeterminată.
Deductibilitatea fiscală a cheltuielilor cu calificarea la locul de muncă.
Garanţii de 2 miliarde de lei anual. Finanţarea programului din fonduri europene, respectiv 210 milioane de euro pe o perioadă de 6 ani pentru calificare şi reconversie profesională.
◆ Valorificarea potenţialului tinerilor pe piaţa muncii. Proiect de tip schemă naţională pentru creşterea gradului de ocupare şi valorificarea competenţelor profesionale ale persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă pe piaţa internă, prin participarea la programe de ucenicie - START - Investeşte în calificare pentru viitor!
Bugetul alocat - 26,7 milioane de euro, din fonduri europene şi de la bugetul de stat.
◆ FORMACTIV – Formare şi muncă activă. Creşterea nivelului de competenţe profesionale pentru 20.000 de şomeri înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea ocupării mai facile a unui loc de muncă, prin includerea acestora în programe de formare profesională. Bugetul alocat - 31 milioane de euro, din bugetul de stat şi fonduri europene.