Rutte a dezvăluit care sunt cele trei ţări care nu îl susţin pentru şefia NATO. Mari şanse ca urmaşul lui Stoltenberg să se decidă vineri

Rutte a dezvăluit care sunt cele trei ţări care nu îl susţin pentru şefia NATO. Mari şanse ca urmaşul lui Stoltenberg să se decidă vineri

Mark Rutte, prim-ministru în exerciţiu al Olandei, s-a declarat "optimist" cu privire la şansele sale de a fi numit noul secretar general al NATO, dar a subliniat că acest lucru "nu este încă decis" din cauza lipsei de sprijin din partea României, Slovaciei şi Ungariei, informează joi EFE şi Agerpres.

"Sunt optimist", a declarat el într-un interviu acordat Nieuwsuur, un program de la postul public NPO.

El recunoaşte totuşi că încă nu are sprijinul tuturor celor 32 de state membre, deşi a călătorit recent în Turcia şi a reuşit să-l convingă pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care s-a confruntat în nenumărate rânduri în calitate de prim-ministru olandez.

"Acest tip de paşi din cadrul procesului, a zbura pentru a vedea pe cineva, trebuie să se încadreze într-o abordare mai largă a întrebării: Mă vor sprijini acele ţări după aceea? Dar asta nu poate fi prevăzut în avans", a subliniat Rutte.

Miniştrii de externe ai NATO participă joi şi vineri la Praga la o întâlnire informală pentru a pregăti summitul liderilor aliaţi care va fi găzduit de Washington în perioada 9-11 iulie, în care sprijinul pentru Ucraina va fi unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi, dar este totodată de aşteptat să se ajungă la un acord în privinţa celui care îi va succeda norvegianului Jens Stoltenberg în fruntea NATO. 

Afla mai multe despreruttenatosecretar general
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt