Războiul din Ucraina intră într-o nouă fază. Înarmaţi cu artilerie grea americană, soldaţii Kievului au distrus două centre de comandă ruseşti din Donbas. Sute de invadatori ar fi fost ucişi. În replică, armata Moscovei a bombardat din nou Kievul. Proiectilele au lovit infrastructura civilă, iar salvatorii caută şi acum oameni printre dărâmături. Între timp, într-un castel din Bavaria, liderii celor mai puternice 7 economii ale planetei pun la cale noi sancţiuni la adresa regimului Putin.
Ora locală 5.47. La Kiev au căzut mai multe rachete trase de ruşi. La scurt timp, primarul capitalei ucrainene, Vitali Klitschko, susţine că proiectilele au lovit un cartier central al oraşului.
Imaginile de la faţa locului confirmă curând informaţia. Mai multe blocuri au fost lovite de proiectilele ruseşti. Salvatorii
au intervenit de urgenţă.
În urma bombardamentelor mai mulţi civili au fost prinşi sub dărâmături.
Atacul rusesc a avut loc la puţin timp după ce artileria ucraineană, dotată cu sisteme de rachete americane HIMARS, a făcut ravagii în rândul ocupanţilor. Două centre de comandă ruseşti au fost rase de pe faţa pământului. 300 de militari, cei mai mulţi ofiţeri, ar fi fost eliminaţi în urma operaţiunii.
Pe de altă parte, ruşii şi-au făcut intrarea în Severodoneţkul abandonat de ucraineni. Oraşul bombardat neîncetat săptămâni în întregi este acum o localitate fantomă. Forţele Kievului se repliază pentru a apăra următoarea ţintă a invadatorilor. Lisiciansk.
Momentan, pe linia frontului domneşte calmul de dinaintea furtunii.
Ucrainenii profită de perioada de acalmie pentru a evacua răniţii.
Irina, un medic tânăr, a văzut în lunile de război orori de neimaginat.
Lupta continuă şi în teritoriile deja ocupate de ruşi. Rezistenţa devine tot mai bine organizată iar sabotajele partizanilor pun în dificultate invadatorii.
Pentru a ridica moralul trupelor, în teritoriile ocupate a ajuns şi ministrul rus al Apărării. Este prima oară de la declanşarea războiului când Serghei Şoigu vizitează trupele. Războiul se poată însă şi prin modalităţi neconvenţionale. Iar România este direct vizată. Fostul preşedinte rus, Dimitri Medvedev, a publicat o lungă postare în care afirmă că la Bucureşti s-ar pregăti unirii cu Republica Moldova
Mesajul a atras replica promptă a Ministerului de Externe. Între timp, într-un castel din Bavaria are loc reuniunea liderilor G7. Iar războiul din Ucraina este unul din cele mai subiecte aflate pe ordinea de zi. Liderii marilor puteri iau în calcul instituirea de noi sancţiuni. O parte din acestea vor viza importurile de aur din Federaţia Rusă. Anual, în cuferele Kremlinului intră 15 miliarde de dolari din vânzarea metalului preţios.