Rusia nu poate accepta propunerile SUA de a pune capăt războiului din Ucraina în forma lor actuală, deoarece acestea nu abordează problemele pe care Moscova le consideră ca fiind cauza conflictului, a declarat adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, sugerând că discuţiile dintre SUA şi Rusia pe această temă au stagnat.
Comentariile ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov sugerează că Moscova şi Washingtonul nu au reuşit până în prezent să elimine divergenţele menţionate de preşedintele Vladimir Putin în urmă cu mai bine de două săptămâni, când a afirmat că propunerile SUA trebuie revizuite, conform News.ro.
Aceste comentarii vin în contextul în care preşedintele american Donald Trump pare să devină din ce în ce mai nerăbdător faţă de ceea ce a sugerat că ar putea fi o tergiversare din partea Moscovei a unui acord mai amplu de pace.
În ultimele zile, Trump a declarat că este „supărat” pe Putin şi a vorbit despre impunerea de sancţiuni asupra ţărilor care cumpără petrol rusesc dacă va considera că Moscova blochează un acord.
Riabkov, specializat în relaţiile dintre SUA şi Rusia, a declarat însă că Moscova nu este încă în măsură să avanseze în privinţa unui acord.
„Luăm foarte în serios modelele şi soluţiile propuse de americani, dar nu le putem accepta pe toate în forma lor actuală”, a declarat Riabkov într-un interviu pentru revista rusă „Afaceri internaţionale”, citat de presa rusă de stat.
„Din câte putem vedea, în ele nu există astăzi niciun fel de abordare a principalei noastre cereri, şi anume rezolvarea problemelor legate de cauzele profunde ale acestui conflict. Este complet absentă, iar acest lucru trebuie depăşit”, a punctat Riabkov.
Putin a declarat că doreşte ca Ucraina să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, Rusia să controleze integral patru regiuni ucrainene pe care le-a revendicat ca fiind ale sale, iar dimensiunea armatei ucrainene să fie limitată. Kievul susţine că aceste cereri echivalează cu capitularea sa.
„SUBIECT FOARTE COMPLEX”
Întrebat despre ultimele declaraţii ale lui Trump cu privire la dorinţa lui Putin de a încheia un acord în privinţa Ucrainei, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase reporterilor ceva mai devreme, marţi, că Moscova „continuă contactele cu partea americană”.
„Subiectul este foarte complex. Substanţa pe care o discutăm, legată de reglementarea ucraineană, este foarte complexă. Acest lucru necesită o mulţime de eforturi suplimentare”, a spus Peskov.
De asemenea, Rusia a declarat marţi că respectă pe deplin moratoriul negociat de SUA privind atacarea instalaţiilor energetice ale Ucrainei.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat pentru televiziunea de stat că ministrul apărării, Andrei Belousov, l-a informat marţi pe Putin cu privire la presupuse încălcări ucrainene, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei. În plus, Rusia a transmis o listă cu aceste încălcări consilierului american pentru securitate naţională Mike Waltz şi secretarului de stat Marco Rubio, a precizat Lavrov.
Până la sfârşitul săptămânii trecute, Trump adoptase o poziţie mai conciliantă faţă de Rusia, care i-a neliniştit pe aliaţii europeni ai Statelor Unite, în timp ce şeful Casei Albe încearcă să negocieze încheierea conflictului din Ucraina, aflat acum în al patrulea an. Însă în ultimele zile, pe fondul presiunilor exercitate de europeni, precum preşedintele Finlandei, care l-au îndemnat să tragă Rusia la răspundere, Trump a adoptat un ton mai dur.