Rusia reia atacurile, după o încetare a focului nerespectată. Premierul israelian a discutat 3 ore cu Putin

Rusia reia atacurile, după o încetare a focului nerespectată. Premierul israelian a discutat 3 ore cu Putin

După nouă zile de război, forţele ruse încă nu au reuşit să cucerească oraşele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunţă primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriaşă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare sub ameninţarea unei coloane impresionante de vehicule militare care se îndreaptă spre oraş. O echipă de jurnalişti britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniţi de gloanţe. La ora 9:00, ora României, Rusia a anunţat o încetare a focului pentru evacuarea civililor din oraşele Mariupol şi Volnovakha. Pentru că bombardamentele nu au încetat, evacuarea civililor a fost amânată, iar cele două părţi se acuză reciproc de nerespectarea încetării focului.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avut o „discuţie productivă” cu secretarul de stat american Antony Blinken în legătură cu viitoarele măsuri de sprijinire a Ucrainei în faţa invaziei ruseşti. Într-un mesaj video transmis sâmbătă, Kuleba a anunţat că tocmai s-a întors de la graniţa ucraineano-poloneză, unde a purtat discuţii cu secretarul de stat american în zona neutră a frontierei, relatează CNN.

„Am avut o discuţie productivă despre eficienţa sancţiunilor impuse deja Rusiei şi măsurile luate, dar şi, mai important, despre paşii noştri viitori în ceea ce priveşte furnizarea de arme necesare Ucrainei şi impunerea de sancţiuni suplimentare Rusiei”, a anunţat Kuleba într-un mesaj transmis în limba engleză. El a adăugat că este „încrezător” că Ucraina şi SUA vor pune în aplicare „în zilele următoare” ceea ce au convenit. El a precizat că SUA îşi va coordona eforturile cu aliaţii europeni.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt