Rusia foloseşte din nou ameninţarea nucleară şi se retrage din tratatul care interzice testele nucleare. Putin supervizează tiruri de testare a unor rachete balistice de tip Iars şi Sineva

Rusia foloseşte din nou ameninţarea nucleară şi se retrage din tratatul care interzice testele nucleare. Putin supervizează tiruri de testare a unor rachete balistice de tip Iars şi Sineva
foto: Pixabay

Preşedintele rus Vladimir Putin a supervizat miercuri exerciţii militare la care s-au efectuat tiruri de rachetă balistică, iar tot miercuri deputaţii ruşi au aprobat ieşirea Rusiei din tratatul care interzice testele nucleare, relatează AFP.

”Sub conducerea comandatului suprem al Forţelor Armate ruse, Vladimir Putin, s-a desăşurat un exerciţiu de antrenament (...). Au avut loc tiruri de antrenament de rachetă balistică şi de croazieră”, anunţă într-un comunicat Kremlinul.

Rusia şi-a antenat armata şi în lansarea unui ”atac nuclear masiv” de ripostă, anunţă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, în urma unor tiruri de rachetă balistică.

”O sesiune de antrenament (...) este organizată sub conducerea dumneavoastră, în cursul căreia vor fi puse în practică sarcini de lansare a unui atac nuclear masiv de către Forţele Ofensive Strategice, ca răspuns la un atac nuclear inamic”, i-a spus Serghei Şoigu, citat de agenţia rusă de presă Interfax, lui Vladimir Putin.

În cursul acestui exerciţii, o rachetă balistică intercontinentală de tip Iars a fost trasă de pe cosmodromul Pleseţk, situat în nordul Rusiei, iar altă rachetă balistică de tip Sineva de la bordul unui submarin, la Marea Batents, precizează Kremlinul.

Bombardiere strategice cu rază lungă de acţiune de tip Tu-95MS au efectuat tiruri de rachetă de croazieră, potrivit aceleiaţi surse.

Televiziunea publică rusă a difuzat un scurt fragment în care Vladimir Putin ascultă un raport al lui Serghei Şoigu şi al şefului Statului Major Valeri Gherasimov, în urma acestor manevre.

Aceste exerciţii sunt anunţate în md public în aceeaţi zi în care Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat legea privind revocarea ratificării Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare (TICEN/CTBT).

Vladimir Putin anunţa la începutul lui octombrie că nu este pregătiti să spună dacă Rusia va relua sau nu testele nucleare.

El anunţa însă că Moscova ar putea revoca ratificarea TICEN, ca răspuns Statelor Unite, care nu l-au ratificat.

Liderul de la Kremlin a ameninţat în mai multe rânduri, după ce a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, cu o recurgerev la arma nucleară.

Rusia a desfăşurat în vara lui 2023 armament nuclear tactic în Belarus, cel mai apropiat aliat al Moscovei şi vecin cu Uniunea Europenă (UE).

Afla mai multe despreputinracheteamenintarenuclear
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt