Românii care au panouri fotovoltaice, marii producători de energie din România

Românii care au panouri fotovoltaice, marii producători de energie din România

Românii care şi-au instalat panouri fotovoltaice au devenit una dintre principalele surse de producţie a energiei electrice. Aproape 100.000 de români produc mai multă electricitate decât un reactor de la Cernavodă, iar până la finalul iernii este de aşteptat ca numărul acestora să crească cu 50% şi să depăşească capacitatea de producţie a hidrocentralei Porţile de Fier I. Pe de altă parte, numărul mare de mici producători pune probleme sistemului energetic naţional.

În ultimii trei ani, numărul prosumatorilor, adică al celor care şi-au instalat panouri fotovoltaice şi au devenit mici producători de energie, a crescut accelerat. Dacă în decembrie 2019, erau doar 300 de prosumatori, trei ani şi jumătate mai târziu numărul acestora a ajuns la 100.000 .

Numărul mare de prosumatori a ajuns să producă mai multă energie decât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă. Prognoza Ministerului Energiei ne arată o creştere şi cu 50% a numărului de prosumatori în câteva luni. 

În acest caz, prosumatorii vor produce mai mult decât ambele reactoare de la Cernavodă şi vor depăşi şi capacităţile de producţie ale hidrocentralei Porţile de Fier 1. Specialiştii atrag atenţia asupra capacităţii sistemului energetic de a prelua această energie.
 
În Polonia, numărul mare de prosumatori a produs, însă, dezechilibre mari ale sistemului energetic. În timp ce, în Ungaria, s-a ajuns chiar să nu mai fie permişi. Ministrul Energiei spune că există bani încât să nu ajungem în situaţia vecinilor.
Sebastian Burduja a declarat că va propune ca la următoarele programe naţionale privind panourile fotovoltaice să se pună accent şi pe componenta de stocare a energiei.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt