Românii au pierdut peste 250 de milioane de euro pentru că nu au returnat ambalajele cu garanţie. La cine rămân banii

Românii au pierdut peste 250 de milioane de euro pentru că nu au returnat ambalajele cu garanţie. La cine rămân banii

Deşi rata de returnare a ambalajelor cu garanţie a crescut în ultimele luni, media anuală arată că peste jumătate din ambalaje ajung la groapa de gunoi sau în natură. Din cauza asta, cei care au cumpărat produse cu garanţie au pierdut peste 250 de milioane de euro, potrivit unei analize făcute de Euronews.ro. 

Cum a fost făcut calculul? Când un producător pune pe piaţă un produs cu ambalaj din Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), plăteşte companiei Returo garanţia de 50 de bani. Aceşti bani sunt recuperaţi atunci când vând produsele către comercianţi.

Dacă oamenii returnează ambalajele cu garanţie, primesc înapoi cei 50 de bani, garanţia pe care compania Returo o înapoiază comerciantului. Dacă oamenii nu returnează ambalajele SGR, Returo păstrează garanţia de 50 de bani. 

În 2024, s-au vândut aproximativ 4,8 miliarde de ambalaje cu garanţie, din plastic, aluminiu sau sticlă. Când vine vorba de rata de returnare, procentul este 50% în cazul ambalajelor din plastic, 48% pentru recipientele din metal şi 47% pentru cele din sticlă. Cum garanţia este de 50 de bani, înseamnă că aproape 1,3 miliarde de lei, echivalentul a 250 de milioane de euro, nu au fost recuperaţi de clienţi. Banii rămân la compania Returo. 

Numărul celor care returnează, în creştere

În septembrie au fost puse pe piaţă 558 milioane de ambalaje, iar rata de colectare a fost de 81%, mai mare decât în luna august, variaţia fiind între 80% la plastic şi 84% rată de returnare la metal. 

Chiar dacă rata de returnare a crescut în septembrie, media de returnare a acestui an a rămas sub 50%, conform Euronews.

În ţară sunt aproximativ 4.000 de automate de returnare. Returo a deschis şapte centre regionale de numărare şi sortare situate în judeţele Prahova (Ariceştii Rahtivani), Dolj (Almăj), Bacău (Nicolae Bălcescu), Braşov, Cluj (Bonţida), Ilfov (Otopeni) şi Timiş (Giarmata).

 

Afla mai multe despresgrgarantie-returnare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt