România va împrumuta 920 milioane de dolari de la SUA, la dobândă avantajoasă, pentru consolidarea industriei naţionale de apărare

România va împrumuta 920 milioane de dolari de la SUA, la dobândă avantajoasă, pentru consolidarea industriei naţionale de apărare

România va accesa din partea SUA împrumuturi de 920 milioane dolari prin Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi Romarm, fondurile, disponibile la dobândă avantajoasă, urmând să fie folosite pentru consolidarea capacităţii de producţie a industriei naţionale de apărare în vederea asigurării capabilităţilor militare pentru România, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanţelor. Acordul de împrumut trebuie semnat până la finele lunii septembrie, scrie Profit.ro.

Urmare a discuţiilor purtate de Guvern cu partenerii din SUA, a rezultat că în scopul fructificării oportunităţii de a putea utiliza facilitatea de împrumuturi din Foreign Military Financing (FMF), semnarea acordului de împrumut ar trebui să se realizeze până la sfârşitul lunii septembrie 2024, având în vedere faptul că, perioada de accesare a FMF se încheie la data de 30.09.2024 (sfârşitul anului fiscal curent în SUA).

Cadrul legislativ pentru acest acord a fost pregătit încă din august.

Proiectul de hotărâre de Guvern, pregptit acum, propune aprobarea acordului de împrumut privind Foreign Military Financing (FMF), în valoare de 920 milioane dolari SUA, ce urmează a fi semnat între Guvernul României, reprezentat de Ministerul Finanţelor şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenţia de Cooperare în domeniul Securităţii Apărării.

Conform elementelor agreate cu finanţatorul, tragerile din împrumut vor fi efectuate de MApN, în limita sumei de 700 milioane dolari SUA şi de Ministerul Ecopnomiei pentru ROMARM în limita sumei de 220 milioane dolari SUA, prin contul deschis de către Guvernul Statelor Unite pentru România la Federal Reserve Bank of New York, aferent Programului de vânzări militare în străinătate (FMS-Foreign Military Sales).

Subîmprumutul acordat ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA, este garantat în favoarea statului cu garanţii constituite din bunuri mobile/imobile aflate în proprietatea beneficiarului, libere de sarcini, care să acopere cel puţin valoarea împrumutului şi a dobânzilor, comisioanelor şi a altor costuri aferente. Evaluarea capacităţii de rambursare, a clasei de risc şi a structurii garanţiilor constituite de ROMARM în favoarea statului se realizează pe baza unei analize economico-financiare efectuate de către EXIM Banca Românească.

În cazul în care, în funcţie de condiţiile concrete de implementare a contractelor de achiziţie propuse de cãtre ROMARM a fi finanţate în cadrul acestui împrumut, fondurile necesare acesteia se situeazã sub nivel sumei de 220 milioane dolari, valoarea subîmprumutului acordat ROMARM, se diminueazã în mod corespunzãtor. Diferenţa din împrumut astfel disponibilã poate fi trasã şi utilizata de cãtre MApN, partea din împrumut alocatã acestuia fiind majoratã în mod corespunzãtor.

Împrumutul contractat în cadrul FMF va avea o perioadă de rambursare de 12 ani, cu o perioadă de graţie de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoasă.

Subîmprumutul va fi acordat ROMARM în aceleaşi condiţii financiare aferente împrumutului FMF şi nu se solicită comision la fondul de risc, având în vedere că nu intră sub incidenţa legislaţiei privind ajutorul de stat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt