România riscă să rămână fără bani europeni. Guvernul taie în stânga şi în dreapta

România riscă să rămână fără bani europeni. Guvernul taie în stânga şi în dreapta

România ar fi primit un ultimatum de la Bruxelles, spun surse politice. Reducem deficitul bugetar- sau riscăm tăierea fondurilor europene   Acum, guvernul caută soluţii urgente, iar cea mai la îndemână pare eliminarea facilităţilor fiscale din industria alimentară, sectorul agricol şi construcţii. Practic sute de mii de angajaţi riscă să li se taie salariile până la finalul anului.

Surse din interiorul PNL spun că Marcel Boloş a prezentat în interiorul partidului o scrisoare primită de la Comisia Europeană. România este ameninţată că ar putea pierde o parte din banii europeni dacă nu reduce deficitul bugetar, care după primele 5 luni a ajuns la 2,3% din PIB.  Premierul confirmă că tăierea fondurilor europene ar fi o tragedie pentru ţara noastră.
România trebuie să încheie anul cu un deficit de 4,4% din PIB, dar specialiştii spun că suntem departe de această ţintă. Într-o încercare disperată de a creşte încasările bugetare, guvernul are de gând să elimine facilităţile fiscale din 3 domenii: agricultură, industria alimentară şi construcţii. Este vorba în principal de scutirea de 10% a impozitului pe venit şi a cotizaţiei către Casa de Asigurări de Sănătate.
Reprezentanţii industriei alimentare şi sectorului agricol, care beneficiază de aceste scutiri de doar 1 an, spun că o astfel de decizie ar însemna un exod al angajaţilor. Singurul domeniu care s-ar putea bucura în continuare de facilităţi fiscale ar fi IT-ul. Industria IT generează peste 6% din PIB-ul României şi are peste 200.000 de angajaţi calificaţi.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt