România pregăteşte, prin ROMARM, construcţia, împreună cu producătorul de arme şi vehicule militare german Rheinmetall, a unei fabrici de pulberi, prezentată din nou ca urmând să fie una dintre cele mai performante din lume din punct de vedere tehnologic, scrie Profit.ro.
„Vom construi în România probabil una dintre cele mai performante fabrici de pulberi din lume, ca tehnologie, la ora actuală. Suntem într-un proiect cu compania germană Rheinmetall şi ROMARM. Am fost selectaţi de către Comisia Europeană pe programul ASAP, pe programul de producere a muniţiei şi pulberilor. Suntem într-un plin proces de a face contractul posibil”, spune ministrul Economiei, Radu Oprea.
În urmă cu o lună, Comisia Europeană a aprobat finanţarea cu 500 milioane euro, prevăzută în Actul privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP), a 31 de proiecte de dezvoltare a capacităţilor de producţie de muniţie, printre care şi construirea unei fabrici de pulberi pentru muniţie în România.
Ministrul Economiei a transmis şi atunci că fabrica din România va produce „cea mai performantă pulbere din lume la ora actuală”.
Acest lucru va permite industriei europene de apărare să îşi sporească capacitatea de producţie de muniţii la 2 milioane de proiectile pe an până la sfârşitul anului 2025.
România va primi 47 de milioane de euro pentru a construi o fabrică de pulberi militare, printr-un parteneriat între compania românească Romarm şi producătorul german de armament Rheinmetall.
Comisia anunţă că cele 31 de contracte de finanţare ar putea fi semnate în mai.
Recent, Rheinmetall a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la producătorul român de vehicule Automecanica Mediaş.
Rheinmetall este unul dintre cei mai mari producători de muniţie din lume şi cel mai mare din Germania. Are deja fabrici în Statele Unite, Canada, Australia, Regatul Unit, Austria, Ţările de Jos şi Germania, având în total circa 34.000 angajaţi în 139 locaţii din întreaga lume.
La finele anului trecut, Rheinmetall a încheiat un contract cu guvernul României în vederea modernizării sistemelor de apărare antiaeriană ale ţării. Contractul se ridică la o valoare de 325 de milioane de euro şi include livrarea a patru sisteme, precum şi asigurarea de pregătire, piese de schimb şi alte servicii.