România a mai pierdut un proces la CEDO. Statul român ar putea plăti peste 7 mii de euro, daca sentinţa pronunţată în primă instanţă de judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului ramâne definitivă. Magistraţii CEDO au stabilit că procurorii timişoreni au tratat superficial un caz de hărţuire sexuală. Protagonişti sunt o femeie de serviciu de la CFR şi şeful acesteia. Mai mult, este pentru prima oară când Curtea Europeană a stabilit ca hărţuirea sexuală la locul de muncă este de fapt o încălcare a dreptului la viaţă privată.
Cazul ajuns pe masa judecătorilor europeni a pornit de la sesizarea depusă de o femeie de serviciu care susţine că timp de doi ani a fost hărţuită sexual de şeful Gării de Est din Timişoara. Totul a început în 2017 când, spune femeia, şeful de gară ar fi încercat să o convingă să întreţină relatţi sexuale cu el.
Femeia spune că în ultima perioada bărbatul încerca aproape zilnic să o convingă să îî cedeze. Nici rugăminţile, nici ameninţările nu l-ar fi convins să renunţe. Exasperată de gesturile bărbatului, aceasta l-a înregistrat audio şi le-a prezentat dovezile şefilor bărbatului. Rezultatul a fost însă unul neaşteptat.
Speriată, victima a cerut ajutorul unui avocat şi a depus o plângere la Parchetul local Timişoara. Procurorii au considerat însă că fapta nu există, asta în ciuda dovezilor prezentate şi au clasat dosarul. Dupa ce şi judecatoria Timişora a respins dosarul, femeia de serviciu s-a adresat Curţii Europene a Dreptului Omului.
În mai puţin de doi ani, magistratii europeni au decis că ancheta a avut vicii de procedură, mai mult, au reţinut în unanimitate că a existat o încălcarea a articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care statuează dreptul la respectarea vieţii private.
Avocatul care a aparat-o pe femeia de serviciu spune ca aşteaptă acum ca sentinţa să fie definitivă şi apoi ar putea face din nou o plângere la Parchet împotriva şefului de gară pentru hartuire având în vedere decizia CEDO.