România nu contează pe scena internaţională. Niciun post de conducere la nivel înalt pentru ţara noastră

România nu contează pe scena internaţională. Niciun post de conducere la nivel înalt pentru ţara noastră

Politica externă a României va fi foarte slab reprezentată în următorul ciclu electoral.

După ce candidatura lui Iohannis la şefia NATO nu a fost nicio secundă luată în serios de marile cancelarii din Vest, nici următoarea configuraţie de la conducerea UE nu va aduce vreo poziţie importantă pentru ţara noastră, după ce liderii UE se pare că au ajuns la un consens în privinţa principalelor posturi ale organizaţiei.

Astfel, Ursula von der Leyen urmează să fie propusă de către Consiliul European la un al doilea mandat al Comisiei Europene (CE), portughezul socialist Antonio Costa la funcţia de preşedinte al Consiliului, iar premierul eston Kaja Kallas la postul de Înalt Reprezentant al UE însărcinat cu Politica Externă şi de Securitate.

De asemenea, cel mai probabil, Roberta Metsola va rămâne preşedinte al Parlamentului European.

Nu au existat până în prezent discuţii despre comisariatul pe Apărare, dar România nu este interesată de acest post, potrivit surselor Agerpres.

Iar ca să fie tabloul complet, de la Bruxelles nu ni se dau nici măcar garanţii că vom intra complet în spaţiul Schengen până la finalul acestui an.

”Schengen până la sfârşitul anului? Există o şansă, dar nu o garanţie. Ar putea fi negociat, dar nu negociat acum”, ar fi spus Iohannis, potrivit stiripesurse.ro.

În ceea ce priveşte postul de comisar european ce îi revine României, ţara noastră este interesată de cel în domeniul economic, ori în cel al extinderii comunitare.

Afla mai multe despreiohannisuenato
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt