România - Kosovo, meci cu scandal

România - Kosovo, meci cu scandal
foto: INQUAM Photos / Georg Călin

Naţionala României a fost la un pas să piardă la masa verde meciul cu Kosovo. Partida a fost întrerurptă 40 de minute, după ce un grup de suporteri a afişat mesaje politice interzise. Am putea sărbători calificarea la Euro pe un stadion gol. Pentru că e recidivistă, România riscă să joace ultimele meciuri de acasă, cu Andorra şi Elveţia, fără spectatori. Incidentul de pe Arena Naţională a ajuns şi în presa internaţională. 

Suporterii români s-au dat în spectacol aseară, în meciul cu Kosovo. În minutul 18, partida a fost oprită, din cauza fanilor de la ”Uniţi sub tricolor”. Aceştia au afişat un banner cu mesajul ”Kosovo e Serbia” şi au aprins mai multe torţe. Căpitanul Stanciu a încercat să calmeze spiritele. 

A fost în zadar. Centralul Delajod a trimis echipele la vestiare. Burleanu s-a dus să vorbească cu delegatul UEFA. În acelaşi timp, firma care asigura paza a vrut să-i evacueze pe suporterii de la ”Uniţi sub tricolor”, însă Jandarmeria s-a opus. Totuşi, bannerul pe care era afişat ” Kosovo e Serbia” a fost rupt, iar meciul a fost reluat după 50 de minute. 
Scandalul provocat de ultraşi a ajuns în toate publicaţiile europene. ”Independenţa Kosovo este recunoscută de 100 de ţări, dar România se numără printre puţinele ţări din UE care nu o fac.”, au scris jurnaliştii de la BBC. ”Scandal politic în România, jucătorii din Kosovo părăsesc terenul”, a titrat şi AS, în timp ce Marca i-a felicitat pe ceilalţi suporteri de pe Arena Naţională: ”Răspunsul restului publicului de pe stadion  a fost exemplar. I-au invitat pe ultraşi să iasă afară”. Doar presa din Serbia a aprobat comportamentul ultraşilor: ”Din cauza scandărilor fanilor români, aşa zişii fotbalişti au ieşit de pe teren”, au scris cei de la Zurnal. 
România riscă acum o suspendare şi poate juca fără suporteri ultimele două meciuri de acasă, cu Andorra şi cu Elveţia. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt