România are cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din UE

România are cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din UE

Rata locurilor de muncă vacante în primul trimestru al acestui an a fost de 2,9% în zona euro şi de 2,6% în Uniunea Europeană, în rândul statelor membre cea mai mică valoare a acestui indicator înregistrându-se în România (0,7%), arată datele publicate de Eurostat şi preluate de Agerpres.

La polul opus, statele membre UE cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost: Austria (4,5%), Belgia şi Ţările de Jos (ambele cu 4,4%).

Comparativ cu situaţia din primul trimestru al anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a crescut în şase state membre, a rămas stabilă în trei ţări şi a scăzut în 18 state membre, inclusiv în România, de la 0,9% în T1 2023, până la 0,7% în T1 2024.

În rândul statelor membre, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în Finlanda şi Suedia (în ambele ţări fiind înregistrată o scădere de 0,8 puncte procentuale). În schimb, cele mai mari creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în Grecia (avans de 1,6 puncte procentuale) şi Malta (creştere de 0,6 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte România, conform datelor publicate luna trecută de Institutul Naţional de Statistică, numărul locurilor de muncă vacante a fost de 35.000 în primele trei luni din 2024, în creştere cu 1.700 faţă de trimestrul anterior, însă, raportat la perioada similară a anului trecut, acesta a scăzut cu 12.100.

Potrivit sursei citate, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,24 puncte procentuale, faţă de primele trei luni din 2023. Pentru trimestrul I din 2024, rata locurilor de muncă vacante estimată este de 0,69%, în creştere cu 0,04 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. 

Afla mai multe despreromânialocuri de munca
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt