România va adopta noi măsuri pentru reducerea deficitului bugetar abia după alegerile prezidenţiale din luna mai, a declarat Ştefan Nanu, şeful Trezoreriei, într-un interviu acordat Bloomberg la Washington DC. Autorităţile intenţionează să aştepte instalarea noului guvern înainte de a reveni pe pieţele internaţionale de capital.
Potrivit lui Nanu, România a acoperit deja aproximativ 42% din necesarul de finanţare pentru 2025, calculat pe baza unei ţinte de deficit de 7% din PIB. În marja reuniunii de primăvară a Fondului Monetar Internaţional, oficialul a precizat că se analizează şi opţiuni alternative, precum plasamentele private, pentru a reduce volumul emisiunilor de euroobligaţiuni şi a limita presiunea asupra randamentelor, după ce ţara a atras circa 8,5 miliarde de euro de la începutul anului.
„Următoarea emisiune de euroobligaţiuni va fi după alegerile prezidenţiale, când vom vedea şi măsurile luate de noul guvern”, a declarat Nanu. „Toată lumea vorbeşte despre asta. Agenţiile de rating aşteaptă asta.”
Bloomberg notează că România se pregăteşte pentru reluarea alegerilor prezidenţiale pe 4 mai, după ce scrutinul anterior a fost anulat de instanţa supremă, declanşând una dintre cele mai grave crize politice de la căderea comunismului.
Deficitul bugetar, deja cel mai mare din Uniunea Europeană, a ajuns la 2,3% din PIB în primul trimestru al acestui an, depăşind nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut şi alimentând temerile privind o posibilă scăpare de sub control a derapajului fiscal.
„Toată lumea este conştientă de necesitatea unor măsuri suplimentare, deoarece execuţia bugetară nu arată atât de bine pentru a ne duce la un deficit bugetar de 7%”, a avertizat şeful Trezoreriei.
Chiar şi în acest context, România va rămâne una dintre cele mai active economii din Europa Centrală şi de Est pe pieţele externe de împrumut. Guvernul are în plan să atragă 13 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în 2025, după o emisiune record de 18 miliarde de euro în 2024.