Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat ca pe o ”victorie pentru Ucraina" şi "întreaga Europă" decizia Uniunii Europene de a deschide negocierile de aderare cu Kievul, în prima zi a summitului Consiliului European.
"Este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte", a postat el pe X (fostă Twitter).
Premierul ungar s-a abţinut de la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o "decizie proastă".
"Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea" acestei alegeri "iraţionale" a celorlalte 26 de ţări şi deci "s-a abţinut. Ucraina nu este pregătită. Extinderea este un proces juridic amănunţit şi bazat pe merit. Am fixat şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei însăşi, trei dintre ele nu au fost îndeplinite", a declarat el la sosirea la summitul de la Bruxelles. "Deci nu suntem în poziţia de a începe negocierile", a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook.
Premierul Marcel Ciolacu a salutat decizia Consiliului European şi a transmis felicitări Republicii Moldova şi Ucrainei pentru demararea negocierilor de aderare la UE, subliniind că România rămâne un susţinător ferm pe tot parcursul procesului de negocieri.
"Salut decizia Consiliului UE şi felicit Republica Moldova şi Ucraina pentru demararea negocierilor de aderare la UE. România este şi va continua să fie un susţinător ferm pe tot parcursul procesului de negocieri", a transmis Marcel Ciolacu, joi seară, într-o postare pe pagina sa de X (ex -Twitter).
Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE şi a apreciat că decizia de joi a Consiliului European este una "istorică".
"Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare. Acesta este primul rezultat al Consiliului de astăzi şi cred că nu exagerez dacă spun că este un rezultat istoric. Este un pas foarte, foarte important pentru Moldova, pentru Ucraina, de asemenea şi pentru Georgia şi sunt foarte optimist că lucrurile vor merge bine mai departe. Şi Republica Moldova şi Ucraina s-au străduit foarte mult. Au reuşit într-un timp record să obţină progrese remarcabile şi aceste progrese au fost văzute şi onorate astăzi de Consiliul European", a arătat şeful statului.
Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola a declarat că este "responsabilitatea politică şi morală" a UE să facă pasul următor în privinţa aderării Ucrainei şi R. Moldova, relatează politico.eu.
"Dacă sunt îndeplinite condiţiile, când cerinţele sunt realizate, trebuie să facem ceea ce spunem că facem. Ucraina şi Republica Moldova au livrat în cele mai dificile circumstanţe şi pasul următor trebuie să fie deschiderea negocierilor de aderare. Această decizie nu se va naşte din oportunism sau vreo cale rapidă, ci va fi "bazată pe merit", a declarat ea în cadrul conferinţei de presă de la sediul Consiliului.